Şebnem Korur Fincancı ve Türkiye hapishanelerindeki bütün siyasi tutuklulara özgürlük

sebnam-fincanci

Samidoun Filistinli Esirlerle Dayanışma Ağı, tutuklanan Türkiyeli insan hakları savunucusu ve akdemiysen Şebnem Korur Fincancı ile dayanışma içinde olarak onun ve tutuklanan arkadaşlarının hemen serbest bırakılmalarını talep eder.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı başkanı, adli tıp profesörü ve Türkiye’de, Filistin’de ve dünyanın her yerinde adalet ve insan hakları için mücadele eden Şebnem Korur Fincancı ve arkadaşları, sansürle karşı karşıya kalan Özgür Gündem Gazetesi’ne destek amaçlı bir kampanyaya katıldıkları için tutuklandılar.

Savcılık, gazeteye “bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmeni” olarak katkıda bulundukları için “terör propagandası” yapma suçuyla 40 insan hakları savunucusuna karşı adli soruşturma başlattı. Fincancı ve arkadaşları bu davada tutuklandılar. Fincancı ve arkadaşları Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin, savcıyla görüşmek üzere gittikleri adliyede, hızla hâkim önüne çıkarıldı ve burada tutuklanmalarına ve cezaevine konulmalarına karar verildi.

Dr. Korur Fincancı, Filistinli esirlerin İsrail zindanlarında maruz kaldıkları işkence ve kötü muameleyi teşhir etmesiyle tanınıyor. Onun adli tıp araştırmaları, Filistinli esir Arafat Caradat’ın 23 Şubat 2013 tarihinde İsrail Mecdu hapishanesinde işkenceden öldüğünü ispatladı. Fincancı, BM’de onaylanan İstanbul Protokolü’nün “İşkence ve Diğer Zalimane İnsanlık Dışı Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Etkili Biçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi İçin El Kılavuzu” hazırlanmasında rol almıştı.

Nasıl ki Şebnem Korur Fincancı, Filistinli esirlerin özgürlüğünü ve haklarını talep ederek hep onlarla dayanışma gösterdiyse, bizler de bugün o ve arkadaşlarının özgürlüğünü talep ediyor ve onların yanında olduğumuzu bildiriyoruz.

Türkiye devletine Korur Fincancı ile arkadaşlarının serbest bırakılması ve Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma göstermiş tüm nöbetçi genel yayın yönetmenlerine yönelik davaların düşürülmesi çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca “teröre destek” adı altında Kürt ve Türk avukatlar, gazeteciler, akademisyenler ve insan hakları savunucularına karşı açılmış tüm politik davaların son bulmasını talep ediyoruz; ABD’den Filistin’e, Türkiye’ye kadar, “terör” davaları devletlerin siyasi baskı, sansür, yıldırma ve hedef gösterme araçlarıdır.

Şebnem Korur Fincancı ve Türkiye hapishanelerindeki tüm siyasi tutuklulara özgürlük!