Samidoun Nederland protest voor Hisham Abu Hawash

Samidoun Nederland roept alle supporters van Palestina op om hun solidariteit te tonen met de Palestijnse hongerstaker Hisham Abu Hawash op donderdag 6 januari 2022 om 15:00 op Plein 40-’45 in Amsterdam.

Hisham Abu Hawash zal op 6 januari 143 dagen in hongerstaking zijn. Hij is in hongerstaking als protest tegen zijn administratieve detentie door de Israëlische bezetting – opsluiting zonder aanklacht of proces.

Abu Hawash is een veertigjarige Palestijn, getrouwd, en de vader van vijf kinderen (Hadi, Mohammed, Izz al-Din, Waqas en Saba). Tijdens zijn hongerstaking is Abu Hawash meerdere keren overgeplaatst van de Ramle gevangeniskliniek – die bekend is bij Palestijnse gevangenen als een plek van medische verwaarlozing – naar lokale ziekenhuizen.

De bezetting heeft tot 26 december gewacht met het opschorten van Abu Hawash’ administratieve detentie. Dit zorgt ervoor dat Abu Hawash zijn familie en supporters uit Palestina ’48 kan ontvangen. Echter, hij mag het ziekenhuis niet verlaten en niet overgeplaatst worden naar een Palestijns ziekenhuis. In feite is Abu Hawash dus nog steeds gevangene van de Israëlische bezetter.

Abu Hawash zit sinds 27 oktober 2020 vast zonder aanklacht of proces en zijn gevangenschap is meerdere keren verlengd. Hoewel zijn beroepsprocedures herhaaldelijk werden afgewezen, is zijn detentie met vier maanden verlengd terwijl hij in hongerstaking was. De Israëlische bezetting weigert te bevestigen dat Abu Hawash’ gevangenschap niet opnieuw zou worden verlengd. Verspreid over een langere periode heeft hij in totaal acht jaar in Israëlische bezettingsgevangenissen doorgebracht, waarvan 52 maanden zonder aanklacht of proces in administratieve detentie.

De zaak van Abu Hawash illustreert precies waarom meer dan vijfhonderd Palestijnen die vastzitten onder administratieve detentie hebben aangekondigd dat ze vanaf 1 januari 2022 collectief de Israëlische militaire rechtbanken boycotten, aangezien dit rechtssysteem slechts een poging tot legitimiteit is van een principieel onwettig regime. In totaal zijn er ruim 4.500 Palestijnse politieke gevangenen in bezettingsgevangenissen.

Samidoun Palestijnse Gevangenen Solidariteitsnetwerk roept alle supporters van Palestina op actie te ondernemen om het leven van Hisham Abu Hawash te verdedigen en alle Palestijnse gevangenen te steunen die strijden voor vrijheid, voor hun eigen leven en voor het Palestijnse volk. Hij staat in de frontlinie van de confrontatie met het systeem van Israëlische onderdrukking, waarbij zijn leven en gezondheid op elk moment gevaar lopen, om een einde te maken aan het systeem van administratieve detentie. Organiseer acties ter ondersteuning van Abu Hawash en zijn mede-politieke gevangenen, onder meer tijdens de Week van Actie voor de Bevrijding van Ahmad Sa’adat en alle Palestijnse Gevangenen van 15 tot 22 januari 2022.