Palestinske fången Fares Baroud avlider av vanvård i israeliskt fängelse

Palestinske fången Fares Baroud avled igår vid 51 års ålder efter långvariga allvarliga sjukdomstillstånd och 28 år i israeliskt fängelse. Bland hans åkommor fanns leversjukdomar och synförlust, tillstånd som förvärrades av förhalningar av och även vägran till behandling av fångmyndigheter i både Israel och Palestinska myndigheten. Fares Baroud uppmärksammade under sin tid i fängelse den israeliska ockupationsmaktens vanskötsel av palestinska fångar med sjukdomar och funktionsnedsättningar och deltog i flera protester och hungerstrejker med och för sina medfångar. För sitt motstånd flyttades Baroud ofta mellan fängelser och placerades vid flertalet tillfällen i isolering. Baroud är den 218:e fången som omkommer i israeliskt fängelse, och hans bortgång följs av rapporter om ökande ilska och växande protester bland palestinska fångar, vilket redan har mötts av repression på Ramon- och Nafha-fängelsena.

Samidoun Göteborg backar uppmaningen från Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network om protester mot Israels systematiska våld mot palestinier i och utanför israeliska fångsystemet! Kampen för frihet och rättvisa åt de nära 6000 palestinska fångarna är ett med kampen för ett Palestinas befrielse!

Läs och dela gärna denna och andra artiklar från våra internationella kamrater om israeliska fångmyndigheters behandling palestinska fångar som Fares Baroud, Walid Khaled Sharaf, Khalida Jarrar, Moataz Obeidu och Israa Jaabis.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar