Till minne av Novemberpogromerna

Idag, 9:e november 2018, är det 80:e årsdagen för de antisemitiska Novemberpogromerna i det nazistiska Tyskland. Pogromerna innebar att många judiska personer misshandlades, mördades, fördes till koncentrationsläger och fick egendom förstörd eller tagen ifrån sig för att ges bort till rasmässigt, politiskt och ekonomiskt lämpligare människor för de styrande nazisterna. Detta våld föregicks av en lång historia av europeisk och tysk antisemitism och följdes av det fruktansvärdafolkmord som sedan dess kallas Förintelsen.

Vi i Samidoun Göteborg verkar i solidaritet med den palestinska befrielsekampen. Förutom det självklara med solidaritet med ett folk under militär ockupation och rasistisk bosättarkolonialism motiveras vår solidaritet även av ett motstånd mot sionism. Sionism innebär inte bara staten Israels etniska rensning i Palestina och tillhörande islamofobi; sionismen förutsätter likt antisemitismen föreställningen att judiska människor inte hör hemma i Tyskland, eller Sverige, eller Europa. För kristna sionister hör judar till och med bara tillfälligt hemma i Israel, men i slutändan inte ens där, som en pastor och politiker i USA gav uttryck för förra veckan tillsammans med grovt islamofoba uttalanden.

Därför hoppas vi på största möjliga uppslutning i dagens olika minnessammankomster, till exempel manifestationen Vi minns Kristallnatten i Göteborg. För att hedra minnet av antisemitismens offer och motståndare, som nyligen avlidne judiske antifascisten Max Levitas i England, vill vi även uppmana alla att ta vara på sitt antirasistiska engagemang och organisera sig, i de små sammanhangen på jobbet eller i skolan såväl som nationellt och internationellt.

Med internationell solidaritet, mot antisemitism och all rasism!

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar