#Action4Return 18-26 september: aktionsdagar för palestinsk återvändo

Detta är en översättning av ett upprop från nätverket Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network, som tidigare utgått på både arabiska och engelska.

De palestinska flyktingarnas rop: “Vi glömmer inte – vi har rättigheter och vi kommer att återvända!”

Aktionsupprop 18-26 september 2020

I åminnelse av massakrerna i Sabra och Shatila kallar vi till globala aktioner för palestinska flyktingars rätt till återvändo och för Palestinas befrielse 18-26 september 2020. Dessa aktionsdagar syftar till att försvara palestinska flyktingars rätt att återvända till sina hem i Palestina genom kamp, med enat och folkligt deltagande, i konfrontation med normalisering och alla försök att utplåna den palestinska saken.

Vi bjuder in era organisationer till deltagande:

Detta upprop utgår från Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network, Al Naqab Center (Bourj al-Barajneh Camp). Palestinian Chess Club (Shatila Camp), Al-Awda, the Palestine Right to Return Coalition, Palestinian Youth Movement, Alkarama Palestinian Women’s Mobilization, the Global Campaign to Return to Palestine, National Students for Justice in Palestine, Within Our Lifetime – United for Palestine, Collectif Palestine Vaincra, NY4Palestine, CAPJPO-EuroPalestine, International Jewish Anti-Zionist Network-Canada, Internationalt Forum – Middle East Group, American Muslims for Palestine NJ, Actions4Palestine, Plate-forme Charleroi-Palestine, Independent Jewish Voices-Toronto, Friends of Palestine Against Imperialism and Zionism, Women in Solidarity with Palestine-Toronto, och Anti-Imperialist Action Ireland.

Dessa aktionsdagar hålls i åminnelse av massakrerna i Sabra och Shatila, massakrerna i Jordan i september 1970 och undertecknandet av Osloavtalet, som alla var angrepp på palestinska flyktingars rättigheter och kamp för återvändo och befrielse. De är dagar för palestinska, arabiska och internationella aktioner för att stärka det palestinska folkets uppslutning runt sina nationella, mänskliga, politiska, ekonomiska och ekonomiska rättigheter – rätten att återvända hem, ta tillbaka stulet land och stulna egendomar och fullborda den heltäckande befrielsen av Palestina.

Dessa aktionsdagar kommer också mitt i USAs, Israels och reaktionära arabregimers intensifierade försök att utplåna palestinska rättigheter, i synnerhet Förenade Arabemiratens senaste normaliseringskampanj. Vi noterar att dessa normaliseringsförsök har byggts på Palestinska myndighetens förödande Osloprojekt, som fortsätter att ingå i Säkerhetssamordning med Israel.

Hundratusentals palestinier har givit sina liv och fängslats i israeliska ockupationsfängelser för sin kamp för återvändo och befrielse, för ett demokratiskt Palestina på hela det palestinska landet. Det verkliga, pålitliga ledarskapet för det palestinska folket, i motståndets mittpunkt, blir idag fortfarande fängslat och kämpar i israeliska fängelser, i konfrontation med alla sådana försök till utplåning och uppmanar till handling.

Att dessa ”normaliseringsöverenskommelser” är ett svepskäl för än mer krig mot det palestinska folket visas tydligt av den israeliska regimens fortsatta nattliga bombande av Gazaremsan; mer än 70% av palestinierna i Gaza är flyktingar som nekats rätten att återvända i över 72 år.

Det är läge för brådskande aktioner till försvar av palestinska rättigheter. Vi uppmanar alla som stödjer Palestina, internationella bojkottkommittéer och -organisationer, palestinska gemenskapsorganisationer, ungdoms- och studentgrupper, palestinska solidaritetsorganisationer och progressiva sociala rörelser att ansluta sig till oss i vår uppmaning.

Stå med oss för att agera för att:

 • Försvara palestinska flyktingars rätt att återvända till sina hem och sin mark i hela Palestina, återta sin egendom och försäkra sig om återbetalning och gottgörelse.
 • Konfrontera alla normaliseringsprojekt drivna av USA och andra imperialistmakter i samarbete med reaktionära arabregimer som syftar till att legitimera den pågående Nakban.
 • Försvara palestinska flyktingars rättigheter – rätten att stanna, rätten att återvända – och stötta ståndaktigheten hos palestinska flyktingar i lägren och i exil över hela världen.
 • Göra motstånd mot US-amerikanska/västerländska sanktioner som syftar till att isolera och försvaga motstånd mot Israel, sionism, imperialism och reaktion, och i slutändan till att förinta den palestinska nationella rörelsen och flyktingarnas kamp.
 • Kräva frihet för palestinska fångar och försvara palestiniers rätt att göra motstånd mot kolonisering, apartheid och ockupation.
 • Stå tillsammans för befrielsen av Palestina, från Jordanfloden till Medelhavet.

Här är några exempel på aktioner din grupp eller organisation kan genomföra för medverka i aktionsdagarna:

 • Organisera en demonstration eller protest, i synnerhet protester utanför ambassaderna som tillhör länder involverade i normaliseringen som Förenade Arabemiraten, Egypten och Jordan.
 • Dela ut flygblad om Palestina, palestinska flyktingar och kampen för rätten att återvända.
 • Håll en föreläsning (på plats eller via ett webbseminarium) om palestinska flyktingar och kampen för rätten att återvända.
 • Delta i aktioner på sociala medier för att uppmärksamma minnet av viktiga dagar och understryka palestiniers rätt att återvända som nyckeln till befrielse.
 • Ställ upp ett infobord med information om palestinska flyktingar och bojkottkampanjer.
 • Uppmärksamma palestinier i Libanons historia och deras pågående motstånd.
 • Organisera en aktion för palestinska fångar och för Georges Abdallah, som suttit fängslad i Frankrike i över 36 år.
 • Agera för att bojkotta Israel och medskyldiga företag som HP, G4S och Teva – och för att bojkotta propagandalaget “Israel – Start Up Nation” i Tour de France som pågår till den 20 september.
 • Intensifiera bojkottkampanjer vid ditt universitet, din fackförening, eller en annan institution.
 • Sätt upp affischer i ditt område.
 • Organisera aktioner för att stötta palestinska flyktingar i ditt område, särskilt flyktingar från Palestina, Libanon och Syrien som har tvingats migrera till Europa, inklusive att konfrontera rasism och förtryck, kämpa mot exkludering och försvara rätten att stanna och rätten att återvända.
 • Gå med andra som stödjer rättvisa i Palestina och skriv om din solidaritet och ditt stöd till det palestinska folket och deras pågående kamp för återvändo och befrielse, från Jordanfloden till havet, på sociala medier.

Vi bjuder in era organisationer till deltagande:

Ni kan använda dessa bilder – och fler – för era aktiviteter. Vi uppmanar er att använda hashtaggen #Action4Return i inlägg i sociala medier.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar