Ära åt martyren – minns Walid Daqqah

7 april 2024 led Walid Daqqah, författare, frihetskämpe och långvarig politisk fånge, martyrdöden i den sionistiska ockupationens fängelse. Han har under lång tid utsatts för avsiktlig medicinsk försummelse och nekats rätten till vård trots att han de senaste åren lidit svårt av allvarlig cancer.

Walid Daqqah är känd som en av den palestinska fångrörelsens mest framstående tänkare och intellektuella. Han föddes 1961 i Baqa’ al-Gharbiyya i det ockuperade Palestina. 1986 greps han av ockupationsstyrkor, anklagad för att ha bildat en kommandocell och för att ha kidnappat och dödat en sionistisk soldat.

Under sin tid i fängelset tog han bland annat en magisterexamen i statsvetenskap och skrev flera böcker, både inom politisk teori och skönlitteratur. Detta trots att han under hela sin fängelsevistelse utsattes för hårda repressalier och bland annat tvingats sitta i isoleringscell som straff för sitt intellektuella och konstnärliga arbete.

År 1999 gifte han sig med aktivisten och journalisten Sana Salameh. Trots många överklaganden nekades paret äktenskapliga besök och rätten att bli föräldrar, men år 2020 födde Sana deras dotter Milad i Nasaret genom artificiell insemination med sperma som som smugglats ut från fängelset.

Våra tankar är med Sana och Milad som har kämpat outtröttligt för Walids och hela Palestinas befrielse. I förordet till barnboken “Oljans hemlighet” skriver Walid Daqqah: ”Jag skriver tills jag blir befriad från fängelset, med hopp om att fängelset ska befrias från mig”. Ära åt martyren!

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar