Israelisk militärdomstol förnyar dom om administrativt förvar mot människorättsförsvararen Ayman Nasser

Detta är Samidoun Göteborgs översättning av en press release från organisationen Addameer Prisoner Support and Human Rights Association.

En israelisk militärdomstol beslutade på onsdag den 6:e mars 2019 att förnya förvarsdomen mot människorättsförsvararen Ayman Nasser, samordnare på rättsenheten på fångsolidaritetsorganisationen Addameer. Organisationen rapporterade att förvarsdomen mot Ayman Nasser förlängdes med ytterligare sex månader, två dagar innan slutet på hans senaste dom om administrativt förvar, som alltså skulle ta slut på fredagen den 8:e mars.

De israeliska ockupationsstyrkorna arresterade Ayman Nasser i hans hem i byn Safa, väster om Ramallah, i september i fjol. Efter att ha brutit sig in i hans hem med ett dussin soldater förde israeliska ockupationsstyrkor bort Ayman i handbojor. En vecka senare utfärdade en israelisk militärkommendant en order om administrativt förvar på sex månader mot honom.

Gripandet av Ayman Nasser är del av de israeliska ockupationsstyrkornas systematiska strategi att förfölja palestinska människorättsförsvarare för att försvåra allt människorättsarbete i de ockuperade territorierna. En strategi vars mål är att underminera det palestinska samhällets förmåga att i allmänhet utstå ockupationens dagliga kränkningar.

Addameer fördömer domen om administrativt förbar mot dess rättsenhetssamordnare såväl som förnyandet av domen. Addameer kallar även på alla berörda parter, både regionellt och internationellt, att samordna sina ansträngningar att utöva påtryckningar på ockupationsmakten för att sätta stopp för förekomsten av administrativt förvar och för ett slut på repressionen mot palestinska människorättsförsvarare. Det är grundläggande förutsättningar för människorättsförsvarares möjligheter att dokumentera ockupationens kränkningar och att försvara sitt folks grundläggande rättigheter som grund för deras beskydd under internationell rätt.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar