April 17, Brussels: International Day of Solidarity with Palestinian Prisoners

Internationale dag voor de Palestijnse gevangenen

Dagprogramma

 • Manifestatie in Brussel 
   dinsdag 17 april 2012
  12u00-14u00 
   Europese Commissie te Brussel (Schuman-Rotonde)

en een

 • Solidariteitsavond 
  18 tot 22 uur 
  film (25 min.): “Libres dans la prison de Gaza” 
  Chris Den Hond en Mireille Court (2012)

OPROEP

Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van alle Palestijnse politieke gevangenen die door Israël worden vastgehouden. Zij zijn het slachtoffer van een onwettig en onrechtvaardig rechtssysteem, dat voortkomt uit het systeem van racisme en discriminatie in Israël.

In het bijzonder eisen we dat een einde gemaakt wordt aan volgende praktijken:

 • Administratieve detentie,
 • Marteling en mishandeling,
 • Eenzame opsluiting,
 • Het illegale gebruik, in de bezette Palestijnse gebieden, van militaire rechtbanken om burgers te veroordelen.
 • Het gebruik van “geheime bewijzen”, hetgeen een flagrante schending betekent van het recht op een normale en eerlijke rechtspraak
 • De arrestaties onder de kwetsbare groepen van de bevolking, zoals kinderen, gehandicapten, ouderen en zieken.

Toelichting:

Op 4 januari 2012, bevonden zich 4417 Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen, waaronder 170 kinderen en zes vrouwen. Net zoals dat het geval is voor Khader Adnan of Hana Shalabi, worden 310 gevangenen vastgehouden zonder proces of enige vorm van aanklacht, maar op basis van de wet op de administratieve detentie . Onder hen bevinden zich 20 parlementairen…

Sinds 17 april 2011 bracht het ongezien verzet van de Palestijnse gevangenen en de inzet van verzets- en solidariteitsorganisaties de strijd voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen opnieuw in het centrum van de wereldbelangstelling.

Op 27 september 2011  begonnen honderden Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen een hongerstaking tegen de eenzame opsluiting, waaronder die van Ahmed Saadat, leider van de PFLP, en tegen het ontzeggen van familiebezoek en de vernedering van gevangenen tijdens de gevangenistranferts.

Eind 2011 werden 1.027 Palestijnse gevangenen vrijgelaten in ruil voor een Israëlische soldaat via een overeenkomst tussen Israël en Hamas. Inmiddels zijn een aantal van hen opnieuw gevangen genomen en duizenden andere Palestijnen gearresteerd.

Op 17 december 2011, na zijn arrestatie en zijn plaatsing in administratieve detentie, begon Khader Adnan een hongerstaking, die 66 dagen heeft geduurd. Hana al-Shalabi, een van de gevangenen die was vrijgelaten in ruil voor de Israëlische soldaat, werd opnieuw gearresteerd op 16 februari 2012, minder dan vier maanden na haar vrijlating. Ze is begonnen met een hongerstaking, die tot op de dag van vandaag doorgaat, tegen haar administratieve detentie.

Door het inzetten van het wapen van de hongerstaking, het wapen van hun lichaam, als enige dat hen nog rest, en het ondernemen van andere acties, hebben de Palestijnse gevangenen een golf van wereldwijde solidariteit losgemaakt. Niet voor niets groeide Khader Adnan uit tot de Palestijnse Bobby Sands. Meer dan ooit staan de Palestijnse gevangenen en hun strijd symbool voor de eenheid van het volk en voor het recht en de plicht om weerstand te bieden aan de onderdrukking.

Onze actie in Brussel onderschrijft de oproep voor 17 april 2012 van Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, Defence for Children International – afdeling Palestina, UFREE Network, Samidoun Palestinian Prisoners Solidarity Network, Campaign Free Ameer Makhoul en Campaign Free Ahmad Sa’adat. Die oproep draagt de titel  “De wereld moet luisteren en de oproep van Khader Adnan beantwoorden“.

Addameer

Een oproep van :

U kan als verantwoordelijke van een organisatie of vereniging de oproep mede onderschrijven door een mail te sturen naar : vervaetluk@gmail.com