Corc Abdallah için Fransız Konsolosluğu önünde eylem

Via BDS Turkiye:

Filistinli Esirlerle Dayanışma Ağı, 32 yıldır Fransa’da tutsak olan Lübnanlı devrimci Corc Abdallah için Taksim’deki Fransız Konsolosluğu önünde toplanarak özgürlük istedi

istanbul4Filistinli Esirlerle Dayanışma Ağı, 32 yıldır Fransa hapishanelerinde tutsak olan Lübnanlı devrimci Corc Abdallah için Taksim’de bir basın açıklaması düzenledi.

İstiklal Caddesi’ndeki Fransız Konsolosluğu önünde düzenlenen eylemde; 32 yıldır hapishanelerde tutulan, hukuki olarak 1999’da serbest kalması gereken ancak müebbet hapis cezasına çarptırılan Corc Abdallah için özgürlük istendi.

Arapça okunan basın açıklamasında işgale direnmenin sembolü Abdallah’a selam yollandı. Abdallah özgürlüğüne kavuşana dek mücadelenin süreceği söylenerek emperyalist güçlerin; bizzat ABD, İngiltere ve Fransa’nın işgalci İsrail devletiyle suç ortaklığı kınandı.

Açıklamanın devamında Belçika, Yunanistan, Fransa, İtalya, Tunus, Lübnan ve dünyanın pek çok yerinde yapılan eylemlerin Abdallah’ın direnişinden esinlendiğini ve özgür Filistin mücadelesini yükselttiği vurgulandı ve şöyle devam edildi:

“Bugün, 32 yıllık mahpusluğun ardından, Filistin ve Lübnan halkları için hapse düşmüş olan bu mücadelecinin özgürlüğünü ve Lüban’a geri dönmesini talep ediyoruz.”

Açıklamanın ardından Corc Abdallahın kim olduğunu ve mücadelesini anlatan bildiri dağıtıldı. Eylem, Abdallah ve tüm Filistinli esirlerin özgürlüğü için atılan sloganlarla sona erdi.

istanbul7Corc Abdallah kimdir?

Corc Abdallah Filistin için mücadele vermiş olan Lübnanlı bir komünist ve dünyanın en uzun süre tutuklu kalmış politik mahkûmlarından biri. Fransız hapishanelerinde 32 yıl geçirmiş olan Abdallah hayatını Filistin ve Lübnan halklarının işgal ve baskıdan kurtulmasına adadı. Fransa’da 24 Ekim 1987 günü müebbet hapse mahkûm edilmiş olan Abdallah 1999’dan beri şartlı tahliye hakkına sahip. Ancak Lübnan devletinin salıverilmesi yönündeki talebine rağmen, Fransız adalet sisteminin standart pratiklerinden keskin biçimde sapılarak, şartlı tahliyesi ve anavatanı olan Lübnan’a gönderilmesi reddedildi.

1951 yılında doğmuş olan Corc Abdallah küçük yaşlardan itibaren Lübnan’daki Filistinli mültecilere ve yurtlarına dönme ve vatanlarını, Filistin’i özgürleştirme mücadelelerine destek veren siyasi faaliyetlerin içine girdi. Corc Abdallah, gençliğinden beri eylemci olarak yaşadı, önce Suriye Sosyal Milliyetçi Parti,  sonra Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ile çalıştı. Lübnan’ı 1978 yılında işgal eden İsrail güçlerine karşı FHKC içinde direndi ve yaralandı.

Bir komünist ve enternasyonalist olarak Siyonizmden ve emperyalizmden kurtuluş için Arapların verdiği mücadeleyi işçilerin kapitalizmden kurtulmak için verdiği uluslararası mücadelenin bir parçası olarak görüyor. Lübnan Silahlı Devrimci Grubu (The Lebanese Armed Revolutionary Faction [LARF]) ABD, İsrail ve diğer emperyalistlerin Lübnan’a yönelik saldırılarına direnmek için kurulmuştu. Corc Abdallah Fransa’da, ABD’li ve İsrailli askeri görevlilere karşı LARF’ın saldırılarına katılmakla suçlandı. İlk olarak 1984’te sahte pasaport taşıdığı için tutuklandı. Ancak 1985’te Fransa hükümeti bir esir değiş tokuşunu kabul etti; rehin alınmış bir Fransız diplomata karşılık Abdallah’ı serbest bırakacaklardı. Ancak bunun yerine, diplomat serbest bırakıldı ve Abdallah hapiste kaldı. İlk avukatı aslında Fransız hükümeti için çalışan bir casustu ve onunla ilgili en yüksek düzeydeki Fransız istihbaratına bilgi veriyor ve bu bilgiler ona karşı mahkemede kullanılarak hakkında suçlamalar değiştiriliyordu; artık ABD’li ve İsrailli görevlilere karşı silahlı mücadeleye girmekle suçlanıyordu.

Bugün, en yüksek düzeydeki mahkemeler de dahil olmak üzere Fransız adaleti tarafından Corc Abdallah şartlı tahliyesi defalarca onaylanmıştır. Ancak Fransız devleti Corc Abdallah’ın şartlı salıverilme taleplerini reddetmek üzere ABD ve İsrail rejimleriyle el ele, en yüksek düzeylerde müdahale etmiştir. ABD Başkan adayı Hillary Clinton, Abdallah’ın hapiste kalması için kişisel olarak müdahale etti ve BDS karşıtı yasaları geçirmek için verdiği uğraşlarla tanıdığımız Fransız görevli Manuel Valls bu talebi destekledi. Corc Abdallah hiçbir zaman herhangi bir mücadeleden geri durmadı ve devrimci mücadeleye olan bağlılığı hiç azalmadı. Fransız hapishanelerindeki bütün politik tutuklu ve mahkûmların salıverilmesini talep etti ve Filistinli esirlerle birlikte açlık grevine gitti.

istanbul1istanbul2istanbul3istanbul5istanbul6istanbul8