14 April, Vienna: Commemoration of the 40th day of the assasination of Basil al-Araj

Friday, 14 April
6:30 pm
OKAZ
Gusshausstrasse 14/3, 1040 Vienna, Austria (near Karlsplatz metro)
Facebook: https://www.facebook.com/events/187418165107576/

Basil al-Araj represented a model of a political activist engaged in resistance despite a degraded political context. His writings moved beyond the despair of the present divisions and concessions toward a vision of resistance, freedom and liberation.

Basil al-Araj was assassinated by a Zionist death squad in full view of the pawns of the Palestinian self-rule “authority,” and while his body was detained by the occupation who refused to return him to his family to complete his burial, the forces of security coordination insisted on continuing with the trial of the martyr, along with a group of young strugglers already imprisoned in Israeli jails under administrative detention. Then Palestinian security forces suppressed the demonstration which rejected this trial of the martyr and his comrades and condemned security coordination with the occupation; they did not hesitate to beat protesters, including the father of the martyr, Mahmoud al-Araj. This event comes to honor and remember basil al-Araj and adhere to the growing call of progressive Palestinians to honor the martyr and denounce the murderers and their accomplish. We urge all friends and comrades in Vienna who knew the martyr Basil al-Araj in life or in death, and all who support the Palestinian liberation struggle, to join in the commemoration of the martyr Basil al-Araj on the 40th day of his assassination.

Organized by the Friends of Basil al-Araj in Vienna, in cooperation with Handala Palestinian Cultural Forum, the Palestinian Arab Club and OKAZ.

فعالية إحياء ذكرى أربعين الشهيد باسل الأعرج في فيينا.

السادسة والنصف من مساء الجمعة، 14 نيسان (أبريل) في قاعة المركز الثقافي العربي النمساوي (عكاظ) Gußhausstraße 14/3
الحي الرابع، بالقرب من محطة Karlsplatz

في كل مكان نقولها: لا للتنسيق الأمني! الخزي للمتعاونين مع العدو! عاشت المقاومة!

لقد مثل الشهيد باسل الأعرج حالة متقدمة في العمل النضالي الفلسطيني إذ قدم نموذجا للناشط السياسي كجزيرة مقاومة وسط سياق سياسي متآكل، وخطابا يتجاوز دواعي اليأس التي يقدمها الحاضر وحدود التقسيم التي فرضتها اتفاقيات التنازل ليؤسس لاستمرارية حركة المقاومة المتطلعة نحو المستقبل، نحو الحرية والتحرر.

اغتالت فرقة اعدام صهيونية باسل الأعرج في مخبئه في رام الله على مرأى ومسمع عساكر سلطة الحكم الذاتي الفلسطينية، وبينما احتجزت سلطات الاحتلال جثمان الشهيد ورفضت تسليمه الى أهله لإتمام مراسم الدفن، أصرت سلطة التنسيق الأمني على محاكمة الشهيد مع ثلة من الشباب المناضل الموجودين أصلا في السجون الاسرائيلية بتهمة مقاومة الاحتلال. ثم قمعت عناصر الأمن الفلسطيني التظاهرة التي خرجت رافضة لمحاكمة الشهيد ورفاقه ومنددة بالتنسيق الأمني مع الاحتلال ولم تتوانى عن الاعتداء بالضرب على المتظاهرات والمتظاهرين ومنهم والد الشهيد، السيد محمود الأعرج.
وفاء لنهج المقاومة ولذكرى الشهيد، وانضماما إلى حراك القوى الوطنية والتقدمية في كل مكان (رابط لبيان 17 أبريل) للاحتفاء بنهج الشهيد والتنديد بالقتلة والمتواطئين ندعو كل الأصدقاء والرفاق في فيينا ،من عرفوا نهج الشهيد باسل الأعرج أو تعرفوا إليه عقب استشهاده، وكل المؤمنين بديمومة النضال العالمي ضد الاستعمار والصهيونية، إلى المشاركة في فعالية إحياء ذكرى أربعين الشهيد باسل الأعرج في فيينا.

السادسة والنصف من مساء الجمعة، 14 نيسان (أبريل) في قاعة المركز الثقافي العربي النمساوي (عكاظ) Gußhausstraße 14/3
الحي الرابع، بالقرب من محطة Karlsplatz

أصدقاء باسل الأعرج في فيينا

بالتعاون مع المنتدى الثقافي الفلسطيني (حنظلة)، نادي فلسطين العربي، والمركز الثقافي العربي النمساوي (عكاظ)