26 May, Gothenburg: Hunger Strike in Solidarity with Palestine

Friday, 26 May
10 am and all day
Gustaf Adolfs Torg
Gothenburg, Sweden
Facebook: https://www.facebook.com/events/1334372396632178/


The 17th of April 1500 Palestinian prisoners in six different prisons went on hunger strike. Their demands are simple – among other things, they demand access to phones, the right to a lawyer, the right to see their families and an end to what Israel call ”administrative detention”.

Administrative detention suggests that someone is arrested on unknown grounds until further notice without any chance to defend themselves in court. Today over 6500 Palestinians are detained in Israeli prisons. Many are children and 500 people are classified as administrative detainees.

Today it has been over a month since these demands of basic human rights where implemented and the prisoners are still on hunger strike. Therefore we are going to launch a weeks hunger strike, starting the 26th of May, in solidarity with the prisoners. The aim with our hunger strike is to shed light on the situation in Palestine in general and in particular the circumstances for the prisoners. We are going to be on strike outdoors to be as visible as possible and to generate the most attention possible.

We need people both to join us hunger striking and also people who contribute by handing out flyers, holding signs and informing those passing by about who we are and the situation for the prisoners in Palestine.

We welcome you all to participate!

Den 17:e april gick 1500 palestinska fångar i sex olika fängelser ut i hungerstrejk. Deras krav är enkla, de kräver bland annat tillgång till telefon, rätt till advokat, rätt att träffa sin familj och ett slut på det som Israel kallar för “administrative detention” (administrativt förvar).

Administrativt förvar innebär att någon arresteras på obegränsad tid utan att få veta anklagelsen eller få en chans att försvara sig i en domstol. Idag sitter över 6500 palestinier i Israeliska fängelser. Många av dem är barn och 500 personer sitter fängslade som administratiiva fångar.

Idag har det gått över en månad sedan dessa krav på grundläggande rättigheter gjordes och fångarna hungerstrejkar fortfarande. Vi ska därför lansera en veckas hungerstrejk med start den 26/5 i solidaritet med fångarna. Syftet med vår hungerstrejk är att väcka uppmärksamhet kring situationen i Palestina generellt och kring situationen för fångarna i synnerhet. Vi tänker hungerstrejka utomhus för att vara så synliga och väcka så mycket uppmärksamhet som möjligt.

Vi behöver dels människor som ställer upp och hungerstrejkar och dels människor som hjälper till att dela ut flygblad, håller upp skyltar och informerar förbipasserande om vilka vi är och situationen för fångarna i Palestina.

Alla är välkomna att delta!

// ARABIC //

في 17 أبريل بدأ 1500 أسير فلسطيني إضراباً عن الطعام في ستة سجون للاحتلال الإسرائيلي للوصول لمطالبهم الحقوقية البسيطة، و هي إمكانية الوصول إلى الهاتف، والحق في الاستعانة بمحام، والحق في رؤية عائلته ووضع حد لما يسميه الاحتلال الإسرائيلي “الاعتقال الإداري” وغيرها. الاعتقال الإداري يعني أن أي شخص يمكن أن يتم توقيفه لمدة غير محدودة دون معرفة التهم أو الحصول على فرصة للدفاع عن نفسه في محكمة. يوجد اليوم أكثر من 6،500 فلسطيني في السجون الإسرائيلية. وكثير منهم من الأطفال و 500 منهم من المعتقلين الإداريين.

منذ أكثر من شهر يطالب الأسرى بالحقوق الأساسية للأسرى و لا يزالون مضربين عن الطعام لحد الآن. و كأبسط أشكال التضامن الواجب على الإنسانية سوف نطلق أسبوع من الإضراب عن الطعام، ابتداء من يوم 26/5 تضامنا مع الأسرى. والغرض من الإضراب عن الطعام هو لجلب الانتباه إلى الأوضاع المأساوية في فلسطين بشكل عام وحول أوضاع الأسرى بشكل خاص. سيكون إضرابا عن الطعام في الساحة المحددة بالعنوان لتكون واضحة كما ولجذب الكثير من الاهتمام قدر الإمكان.

نحن بحاجة إلى دعمك سواء بالوجود بالمكان أو بأن تضرب معنا عن الطعام، أو حتى في توزيع منشورات، أو رسم لافتات لتوعية المارة حول من نحن ولماذا نقوم بالإضراب وأوضاع الأسرى في فلسطين.

الجميع مدعوون ومرحب بكم للحضور!