25 September, Leuven: Stop Law Train – Academic Procession with Rector Sels

Monday, 25 September
9:00 am
Naamsestraat 22
Leuven, Belgium
Facebook: https://www.facebook.com/events/1415015308616073/

Every year, the academic year at the Catholic University of Leuven (KULeuven) begins with a procession of gowned professors from the University Hall on Namsestraat to St. Peter’s Church on the Grote Markt.

In 2016, the Stop Law Train campaign engaged in actions at the procession in protest against the participation of KULeuven in LAW-TRAIN, a research project on interrogation techniques funded by the European Union and involving the Israeli police, Bar-Ilan University alongside several European police agencies. Such cooperation with human rights violators is unacceptable, and faculty and students at KULeuven have waged a campaign to demand withdrawal from LAW-TRAIN, including 100 academics at the university and over 3,000 signatories of a national Belgian petition against the program.

Professor Luc Sels is the newly elected Rector of KULeuven. When the academic year begins, activists are urged to join students and faculty to join an honor guard with Stop LAW-TRAIN posters as a delegation presents a cake to Rector Sels with 3000 thanks and appeals to withdraw from LAW-TRAIN.

**

We nodigen je van harte uit om op maandag 25 september om 9 uur ‘s morgens in de Naamsestraat in Leuven (ter hoogte van de Universiteitshal) deel te nemen aan een positieve actie om de kersverse rector Luc Sels aan te moedigen om de deelname van de KU Leuven aan Law-Train zo vlug mogelijk te beëindigen.
We willen graag met zoveel mogelijk actievoerders een EREHAAG vormen met Stop Law-Train affiches.

Een kleine delegatie zal de rector een TAART overhandigen met daarop “3000 x dankuwel” [om uit Law-Train te stappen]. Dat is namelijk het aantal ondertekenaars van de Stop Law-Train petitie. Uiteraard zullen een spandoek en infopamfletten voor voorbijgangers niet ontbreken.

Ondanks het feit dat ze op een maandagochtend plaatsvindt, mikken we toch op minstens 100 DEELNEMERS aan deze (korte) actie waarmee we de KU Leuven aanmoedigen om een moedige beslissing te nemen. In principe zal de actie slechts een half uurtje duren en zal ze tussen 9u30 en 9u45 afgelopen zijn.