Call for papers: Research publication on the colonial theft of Palestinian natural gas

We are sharing this important call for papers on the colonial theft of Palestinian and Arab natural gas from the International Center for Palestine Studies. Please share this important call widely! To participate, send your abstract (150-250 words) and a short CV to info-icps@protonmail.com before 1 February 2023.

The International Center for Palestine Studies will conduct a comprehensive research into the colonial theft of Palestinian natural gas by the Zionist settler-colonial entity. This research aims at deepening and popularizing our collective understanding of the natural gas issue in Palestine and its political-economic implications. The research will be published in the fall of 2023.

Natural gas reserves were discovered off the coast of occupied Palestine at the end of the 20th century and form an important political-economic asset worth billions of dollars. The Zionist entity has been exploiting and exporting the Palestinian gas, using it to provide for its own energy supply and to gain revenue – thereby strengthening the occupation.

However, in the dialectical relationship between colonial resource extraction and the struggling people, the Zionist exploitation of Palestinian gas also opens new avenues of struggle. Palestine activists in Arab and European countries have been protesting against imports of stolen Palestinian gas. And different resistance organizations inside and outside Palestine have targeted the colonial gas infrastructure, causing millions of dollars’ worth of damages and losses.

This research will include multiple papers about various topics and aspects related to the gas, such as:

  • History: What is the history of gas exploration, development and exploration in Palestine? Which companies have been involved in this process?
  • Colonial theft: What is the history of colonial natural resource theft in Palestine?
  • The Zionist entity: What has the Zionist entity done with the gas and what are its future plans? What are the Zionist entity’s strategic energy interests?
  • Palestine: How does the Palestinian Authority relate to the natural gas? What is the history of the Gaza gas fields? What is the general energy situation for Palestinians in Palestine? What creative solutions have Palestinians developed amid energy scarcity?
  • Resistance: What Palestinian, Arab and international campaigns exist against the stealing of Palestinian gas? How do Palestinian, Arab and Islamic resistance forces relate to the gas?
  • Export: Which Arab states import stolen Palestinian gas and what effects does this have on normalization? What is the significance of exporting stolen Palestinian gas to the European Union?
  • Mapping the gas: What does the infrastructure of the colonial gas- and energy sector in Palestine look like? We specifically ask visual designers and map makers to create visuals that help our understanding of the gas- and energy infrastructure.

The ICPS calls upon all students, activists and writers to send proposals for papers consisting of an abstract of 150-250 words plus a short CV by 1 February 2023 to: info-icps@protonmail.com

Note: The ICPS is not a bourgeois academic institution. If you are interested but think you lack the necessary academic experience, please send us your idea. We are interested in your knowledge and creativity, not your diplomas.


دعوة لتقديم أوراق بحثية: الاستيلاء الاستعماري على الغاز الطبيعي الفلسطيني

سيجري المركز الدولي للدراسات الفلسطينية ICPS بحثًا شاملاً عن السرقة الاستعمارية للغاز الطبيعي الفلسطيني من قبل الكيان الاستعماري الاستيطاني الصهيوني. بهدف تعميق فهمنا الجماعي حول قضية الغاز الطبيعي في فلسطين وآثارها السياسية والاقتصادية وسيتم نشره من قبل مركز الدراسات في خريف عام 2023.

تم اكتشاف احتياطيات الغاز الطبيعي قبالة سواحل فلسطين المحتلة في نهاية القرن العشرين، وتُشكّل هذه الاحتياطات رصيداً سياسياً واقتصادياً مهماً قيمته مليارات الدّولارات. الكيان الصهيونيّ يستغلّ ويُصدّر الغاز الفلسطينيّ ويستخدمه لتوفير إمدادات الطّاقة الخاصّة به وكسب الأرباح عبر بيعه – أي أنه يستخدمه لتعزيز الاحتلال.

ومع ذلك، وفي العلاقة الجدلية بين استِخراج الموارِد واستعمارها والشّعب المناضل، يفتحُ الاستغلال الصهيونيّ للغاز الفلسطيني أيضًا طرقًا جديدةً للنّضال. احتجّ على سبيل المثال ناشطون فلسطينيّون في دولٍ عربيّة وأوروبيّة على استيراد الغاز الفلسطينيّ المسروق. واستهدفت قوى المقاومة المختلفة داخل فلسطين وخارجها البُنية التحتيّة للغاز الاستعماري، ممّا تسبّب بأضرارٍ وخسائرَ بملايين الدولارات.

سيتضمّن هذا المشروع عدّة عناوين وسيُخرج أوراقًا متعددة حول مواضيع وجوانب مختلفة تتعلق بالغاز الفلسطيني، ضمن المجالات الأتية:

 • التاريخ: كيف تطور تاريخ التنقيب عن الغاز وتطويره واستكشافه في فلسطين؟ من هي الشّركات الّتي شاركت في هذه العمليّة؟

• السّرقة الاستعمارية: ما هو السياق التاريخي لسرقة الاستعمار للموارد الطبيعية في فلسطين؟

• الكيان الصهيوني: كيف تصرّف الكيان الصهيوني بالغاز، وما هي خُططه المستقبليّة؟ كيف يستغل الكيان الصهيوني مجال الطاقة لتحقيق مصالحه الاستراتيجية؟

• فلسطين: كيف تعاملت السلطة الفلسطينيّة مع قضية الغاز الطبيعي؟ ما هو تاريخ حُقول الغاز في غزّة؟ ما وضع الطّاقة بالنسبة للفلسطينيّين في فلسطين؟ ما هي الحلول الإبداعية التي طورها الفلسطينيّون وسط ندرة الطاقة؟

• المقاومة: ما هي الحَملات الفلسطينيّة والعربيّة والدوليّة ضدّ سرقة الغاز الفلسطيني؟ كيف تتعاطى المقاومة الفلسطينيّة والعربية والإسلامية مع قضيّة سرقة الغاز؟

 • التّصدير: من هي الدّول العربيّة التي تستورد الغاز الفلسطينيّ المسروق، وفي أي سياق، وكيف يتم تسويق القرار في سياق حملة التّطبيع؟ وما الدور الاستراتيجي الذي يسعى له الاحتلال من خلال تصدير الغاز الفلسطيني المسروق إلى الاتحاد الأوروبي؟

• رسم خرائط الغاز: ما هو شكل البُنية التّحتية لقطاع الغاز والطّاقة الاستعماري في فلسطين؟ نود من المصمّمين وصانعي الخرائط على وجه التّحديد إنشاء صُور تُساعدنا على السعي لفهم البُنية التّحتية للغاز والطاقة.

يدعو  المركز الدولي للدراسات الفلسطينية جميع الطلبة والنّشطاء والباحثين المهتمين إلى إرسال مقترحاتٍ للأوراق البحثية على شكل مُلخّصٍ من 150-250 كلمة بالإضافة إلى السّيرة الذّاتية بحلول 1 فبراير 2023 إلى:

info-icps@protonmail.com

ملاحظة: ICPS ليست مؤسّسة أكاديميّة رأسمالية. إذا كنت مهتمّاً ولكنّك تعتقد أنّك تفتقرُ إلى الخِبرة الأكاديميّة اللازمة، رجاءً أرسل فكرتَك إلينا. نحن مهتمّون بمعرِفتك وإبداعِك، وليس بشهاداتِك