Bilal Kayed’s veroordeling tot administratieve detentie bevestigd door de Israëlische militaire rechtbank

13598943_10153526192972085_933425373_n

De administratieve detentie-opsluiting van Bilal Kayed, zonder aanklacht of proces, is op 5 juli bevestigd door de Israëlische militaire rechtbank in Ofer.  De hoorzitting vond plaats in zijn afwezigheid, toen hij weigerde om die bij te wonen en weigerde de legitimiteit van het administratieve detentie proces te erkennen. Kayed, die 15 juni opgesloten werd in de Ashkelon gevangenis in eenzame opsluiting is sindsdien in hongerstaking. Kayed weigerde de vorige hoorzitting bij te wonen om de onwettigheid van de militaire rechtbanken aan te tonen en het beleid van administratieve detentie te veroordelen.

“De militaire aanklager beweerde dat de administratieve detentie van Mr. Kayed is gebaseerd op geheime informatie met betrekking tot zijn activiteiten binnen de gevangenis. De bron van deze geheime informatie is een inlichtingenofficier die persoonlijke problemen heeft met de heer Kayed en die beweerde dat de vrijlating van Kayed een reëel gevaar voor de veiligheid zou vormen,” zei Addameer, Gevangene Ondersteuning en Mensenrechtenorganisatie, Kayed ‘s advocaten, die in hoger beroep zullen gaan tegen de bevestiging van de administratieve detentie.

Kayed, 35 jaar, is op 15 juni zijn hongerstaking begonnen nadat hij zonder aanklacht of rechtszaak zes maanden administratieve detentie opgelegd kreeg, in plaats van vrijgelaten te worden op 13 juli zoals gepland, na 14,5 jaar gevangen gezeten te hebben in een Israëlische gevangenis. Hij zit sinds de opdracht tot administratieve detentie in eenzame opsluiting en is  twee keer verhuisd van de Ramon- naar de Ahli Kedar gevangenis en weer terug van de Ali Kedar naar de Ashkelon gevangenis. In Ashkelon heeft hij een kleine cel van 1.5 x 2 meter met een kapotte wastafel en geen raam of ventilatie. Hij drinkt alleen water en weigert elke vorm van voedsel, vitamines, zout supplementen of andere voedingsmiddelen.

De Israëlische Inlichtingendiensten hebben hem vrijlating aangeboden als hij een deportatie voor 4 jaar naar Jordanië zou accepteren en geen politieke activiteiten zou ondernemen, ondertussen dreigend dat hij voor 4 jaar in administratieve detentie gehouden zou worden als hij dit aanbod afsloeg. Kayed weigerde meteen dit ‘aanbod’ met de verklaring “Als je mij ervan weerhoudt om in waardigheid te leven, dan kies ik ervoor om te sterven met waardigheid.”, en gericht aan zijn advocaat, Farah Bayadsi, “ik ging niet in hongerstaking om te onderhandelen. Ik ging in hongerstaking voor de vrijheid! ”

Voormalige hongerstakers die hun vrijheid wonnen door hongerstakingen, Muhammed Allan en Mohammed al- Qeeq, bezochten Kayed’s moeder en familie in hun thuisstad Asira al- Shamalia om hun steun aan Kayed te getuigen. Voormalig hongerstaker Khader Adnan heeft ook in meerdere protesten en acties deelgenomen voor de vrijlating van Kayed.

Honderden Palestijnse gevangenen zijn in hongerstaking en doen mee aan protesten die oproepen tot vrijheid van Kayed. Zijn kameraden in het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben gezworen om begin Juli een collectieve hongerstaking te starten als Kayed niet wordt vrijgelaten. Zijn zaak wordt algemeen gezien als bedreigend voor een gevaarlijk precedent voor onbepaalde opsluiting van de Palestijnen na de voltooiing van hun straf in Israëlische gevangenissen.

Hij is een van de bijna 750 Palestijnen die zijn opgesloten zonder aanklacht of proces in het kader van administratieve detentie op basis van geheim bewijsmateriaal. Administratieve detentie-orders zijn voor onbepaalde tijd verlengd.

Protesten voor de vrijheid van Kayed hebben plaatsgevonden in heel Palestina en in steden over de hele wereld, onder meer in Berlijn, Brussel, New York, Dublin, Belfast, Londen, Vancouver, Turijn, Milaan, Amsterdam, Den Haag, Athene en elders. Samidoun Palestijnse Gevangene Solidariteitsnetwerk en andere organisaties roepen op tot een actieweek voor Kayed’s vrijlating van  8 tot 15 juli. Meer dan 150 Palestijnse en internationale organisaties hebben een oproep tot actie ondertekend voor de vrijheid van Kayed. Protesten zijn gepland op 8 juli in New York en in Arklow, Ierland, en meer evenementen worden binnenkort aangekondigd.