Samidoun roept op tot de vrijheid van politieke gevangenen in Egyptische gevangenissen

Protest against British alliance with Sisi and the Egyptian regime. Photo: Alisdare Hickson

English | العربية

Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network veroordeeld de executie van 9 jongeren door het Egyptische regime, en roept op tot het beëindigen van de “systematische executies en staatsrepressie van het fascistische regime van Generaal Abdel-Fattah Sisi.”

“In Egyptische gevangenissen wordt systematisch gemarteld en dit is goed gedocumeteerd. Hoewel dit algemeen bekend is, wordt er te weinig aandacht aan besteed door internationale mensenrechtenorganisaties en juridische instellingen,” zei Mohammed Khatib, de Europese coördinator van Samidoun. Hijrefereerde aan de “schandalige samenwerking tussen de zogenaamde internationale gemeenschap en de generaals in Caïro.”

In niet mis te verstane bewoordingen opende Khatib een aanval op het Egyptische regime en “de stilte van Egyptische en Arabische partijen die zichzelf beschrijven als volkspartijen. Ze zeggen dat ze tegen het Camp David regime zijn, maar blijven stil over de dagelijkse mensenrechtenschendingen van Egyptische gevangenen door datzelfde Camp David regime.”

Hij wees erop dat “degene die martelingen en moorden hebben gepleegd in de gevangenis ‘Scorpio’ (het Tora gevangeniscomplex, in het zuiden van Caïro) en andere gevangenissen, niet ter verantwoording zijn geroepen. Dit heeft de deur opengezet voor meer repressie en georganiseerde staatsterruer van de generaals.”

“De standvastigheid van de gevangenen in de Arabische reactionaire, dictatoriale gevangenissen komt voort uit een diepe en absolute realisatie over de verwevenheid van de strijd van nationale en sociale bewegingen in de Arabische wereld met het Palestijnse volk en de Palestijnse gevangenen, die vooraan staan in de vrijheidsstrijd,” zei Khatib. “De misdaden van het Camp David regime tegen de armen en onderdrukten in Egypte kan niet los worden gezien van de misdaden van de Zionistische vijand en de imperialistische machten in de wereld, omdat de Egyptische staat compleet afhankelijk is van deze imperialistische machten. Deze machten zien zulke regimes als een middel om volksbewegingen te vernietegen en alle middelen van de Arabische volkeren te stelen.”

Hij riep internationale activisten en vrienden van het Samidoun Netwerk op om zij-aan-zij te staan met politieke gevangenen in Egyptische gevangenissen. En om te organiseren tegen de executies en de bevrijding van alle Egyptische gevangenen.