Van Jemen tot Palestina staat met het volksverzet

Wij, de ondertekenende organisaties, veroordelen de agressie van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tegen Jemen, een veerkrachtige natie die bijna een decennium lang weerstand biedt tegen meedogenloze door het Westen gesteunde Saoedische en Emirati-agressie, in de krachtigste termen. Deze escalatie is een schandelijk component van de door Biden geleide “Operatie Prosperity Guardian”. Nederland is medeplichtig aan deze meedogenloze aanslagen jegens het Jemenitische volk in hun soevereine wateren.

Het Jemenitische volk heeft moedig en standvastig gehandeld namens hun Palestijnse broeders en zusters. Deze acties tegen het Jemenitische volk weerspiegelen een bredere, weerzinwekkende golf van onderdrukking door het Westen van oprechte humanitaire inspanningen wereldwijd.

Wij verwerpen resoluut de Nederlandse betrokkenheid bij deze daden, die de soevereiniteit van Jemen ondermijnen en bijdragen aan de militarisering en destabilisatie van de Rode Zee en de omliggende regio. De Nederlandse medeplichtigheid valt samen met het proces bij het Internationaal Gerechtshof tegen de (vermeende) dader van genocide, aangespannen door Zuid-Afrika. Ironisch genoeg bevindt het Hof zich in het “Vredespaleis” in de “Stad van Vrede”, Den Haag, een stad met een geschiedenis van Nederlandse kolonialisme en imperialisme.

De verklaring van premier Mark Rutte, waarin hij het belang van vrije handel benadrukt, trekt deze historische wonden verder open. Met verwijzing naar de Nederlandse Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie in zijn verklaring, verantwoordelijk voor eeuwen van wreedheden, rechtvaardigt Rutte hiermee de huidige agressie ter ondersteuning van kolonialisme en genocide.

Deze schrijnende tegenstrijdigheid benadrukt hoe het door het Westen geconstrueerde “Internationale orde” bijdraagt aan wereldwijde strijd. Onze gezamenlijke inspanningen zijn gericht op het ontmantelen van de zionistische, imperialistische en kapitalistische systemen die de diepere oorzaken zijn van oorlog, onderdrukking en uitbuiting. Geïnspireerd door onze bevrijd Zuid-Afrikaanse tegenhangers, die zich verzetten tegen door het Westen gesteunde bezetting, streven we naar een tijdperk waarin kolonisten gevolgen ondervinden en de gekoloniseerde wereld zich bevrijdt uit haar ketenen.

Wij herhalen onze steun voor alle volksweerstand tegen de imperialistische vijand en blijven strijden voor een einde aan de Israëlische genocide, de bevrijding van Palestina van de rivier tot aan de zee, het recht op terugkeer en het recht op verzet.

Vandaag zullen we marcheren in Den Haag ter ondersteuning van de inspanningen van Jemen en Zuid-Afrika om een einde te maken aan Westers imperialistisch geweld, onrecht en kolonialisme, in Palestina en de rest van de wereld. 

Cosigned:

  • Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network (intl.)
  • Samidoun Netherlands (NL) 
  • Revolutionaire Eenheid (NL) 
  • Workers for Palestine (NL)