Mohammed Khatib, samordnare för Samidoun i Europa, hotas av indragen asyl i Belgien: Höj rösten till Palestinas försvar!

Igår, 16 juli 2024, kallades Samidouns Europakoordinator Mohammed Khatib till förhör hos den belgiska asylmyndigheten, efter att han – en palestinsk flykting född i flyktinglägret Ein el Helweh i Libanon – har utsatts för politisk repression. Den belgiska immigrationsministern Nicole de Moor har försökt dra in Mohammeds flyktingstatus i landet på grund av hans aktivism och organisering för palestinsk frigörelse.

Läs Samidouns tidigare uttalande: Rör inte Mohammed Khatib! Stå med Palestina!

Självklart är Mohammeds fall inte unikt – det finns dussintals fall i grannlandet Tyskland där palestinier och Palestinavänner dagligen utsätts för polisvåld, allvarlig repression, politiska förbud och upprepade försök att dra in uppehållstillstånd eller till utvisning, ofta mot palestinska flyktingar som, liksom Mohammed, har förnekats rätten att återvända till sitt hemland Palestina sedan födseln.

Asylkontoret har vägrat att förse Mohammed och hans advokat med bevis och dokumentation om varför de försöker dra in hans uppehållstillstånd och flyktingstatus, trots många förfrågningar och inlagor till domstolen. Istället har den belgiska regeringen insisterat på att de inte behöver lämna ut filerna från ”statssäkerhetskontoret”, vilket skapar en form av ”hemligt bevismaterial” som liknar det som används för att hålla palestinier i administrativt förvar i det ockuperade Palestina. Allt detta blir ännu mer upprörande av att det belgiska public service-bolaget VRT i en intervju med Mohammed Khatib anmärker att ”säkerhetstjänsten främst bedömer att organisationen [Samidoun] kan skada Belgiens internationella relationer med Israel”.

Anklagelserna mot Mohammed låter som sionistisk propaganda eller uttalanden från NGO Monitor eller den sionistiska ambassadören till Belgien och visar ingen hänsyn till grundläggande principer för mänskliga rättigheter eller internationell rätt och försöker istället kriminalisera palestinsk existens, motstånd och organisering.

De inkluderar hans status som europeisk samordnare för Samidoun, med hänvisning till att den sionistiska regimen stämplar Samidoun som en ”terroristorganisation”, något som inte har någon rättslig status eller innebörd i Belgien. Vidare riktar de in sig på hans roll i Masar Badil, den palestinska alternativa revolutionära rörelsen, och kallar den en ”extremistorganisation” på grund av dess tydliga ståndpunkt om Palestinas befrielse från floden till havet och de palestinska väpnade motståndsstyrkornas legitimitet.

De citerar hans offentliga tal och aktiviteter om palestinsk väpnad kamp – en rättighet som erkänns av FN för folk under kolonisering och specifikt för det palestinska folket – som skäl för att beröva honom, en statslös palestinsk flykting, hans skydd i Belgien. Det kanske mest upprörande är att de påstår, utan några som helst bevis, att han ”uppmanar till att angripa judar runt om i världen”, trots att Mohammed aldrig har talat om ”judar” som fienden utan bara om sionism, imperialism och kolonialism, och de kan inte lägga fram ett enda uttalande till stöd för denna anklagelse, som helt och hållet bygger på en sammanblandning av judendom och sionism.

Vi noterar att detta inte bara är ett försök att ge sig på Mohammed som individ och Samidoun som organisation. Det är framför allt ett försök att tysta den växande, massiva rösten från de människor som står tillsammans med Palestina mot folkmord. Det syftar särskilt till att tysta rörelsen för att befria palestinska fångar och att upprätthålla legitimiteten och rättmätigheten hos det palestinska motståndet, särskilt det väpnade motståndet, som en del av den internationella, arabiska och palestinska globala intifadan.

Mohammed har fått brett stöd i Belgien och internationellt. Fler än 250 akademiker skrev ett öppet brev där de fördömer att flyktingstatus fastställs på grundval av politisk aktivitet: ”I det här fallet syftar Nicole de Moors tillkännagivande till att delegitimera den palestinska kampen och stödet för Palestina i Belgien. I Belgien måste alla, flykting eller inte, palestinier eller inte, vara fria att uttrycka sig och att organisera sig, måste vara fria att försvara den palestinska saken, de palestinska flyktingarnas rätt att återvända till sitt land eller att fördöma folkmordet i Gaza.”

Plate-forme Charleroi-Palestine förklarade: ”Dessa angrepp borde allvarligt oroa alla dem som utför militant politiskt och socialt arbete, som motsätter sig imperialismen och utmanar kapitalismen; alla dem som kämpar för nya rättigheter eller försvaret av förvärvade rättigheter; alla dem som motsätter sig åtstramningar. Dessa attacker mot Samidoun idag är en del av de nuvarande och framtida attackerna mot alla dessa sociala rörelser, de bär på censurens våld och syftar till att få oss att acceptera uppgivenhet som normalitet.”

Bruxelles Pantheres gjorde ett starkt uttalande i solidaritet med Mohammed och uppmanade till en upptrappning av rörelsen för palestinsk befrielse för att konfrontera repressionen. Een Andere Joodse Stern (En annan judisk röst) gjorde ett uttalande med titeln ”Nej till det politiska tystandet av palestinska flyktingar!”. I uttalandet noterar de att Mohammeds fall utgör en ”mall för rasdiskriminering av flyktingar” och att det verkar vara en reaktion på kommentarerna från den israeliska ambassadören till Belgien mitt under folkmordet i Gaza.

Union des Progressistes Juifs de Belgique gjorde ett uttalande till stöd för Mohammed och noterade att ”denna smutskastningskampanj inte bara riktar sig mot honom personligen; den äventyrar yttrandefriheten, pressfriheten och föreningsfriheten för alla i Belgien.” Association Belgo-Palestine skrev ett öppet brev till de Moor och konstaterade att attacken mot Mohammed är ett försök att kriminalisera solidaritet med Palestina.

LABO vzw, Centre for Critical Citizenship, gjorde ett uttalande till stöd för Mohammed: ”För närvarande begår Israel folkmord i Palestina. Det är avgörande att vi kan fortsätta att uttrycka vårt stöd för Palestina i Belgien och organisera oss för det. Dessa rättigheter måste skyddas. Som LABO fördömer vi därför ansökan om att återkalla Mohammed Khatibs flyktingstatus och uttrycker vårt stöd för Mohammed och Samidoun.”

Lotta Basel i Schweiz gjorde ett uttalande till stöd för Mohammed, som nästan samtidigt blev måltavla för schweiziska myndigheter genom utfärdandet av ett 10-årigt reseförbud mot honom, till synes på begäran av den sionistiska regimen. Över 20 schweiziska organisationer gjorde ett gemensamt uttalande där de fördömde denna form av tystande riktad mot hela den palestinska rörelsen i Schweiz och Europa.

Front d’action revolutionnaire utfärdade ett uttalande i solidaritet med Mohammed och Samidoun och betecknade attackerna som sådana mot ”hela det revolutionära lägret”. Leiden for Palestine uppmanade till stöd för Mohammed och riktade uppmärksamheten från Nederländerna mot denna oroande aktion i Belgien.

Mohammed deltog i och talade vid studentläger för Palestina i hela Belgien och Nederländerna efter de Moors tillkännagivande och vägrade att vara tyst tillsammans med sina kamrater i Samidoun Bryssel, Samidoun Belgien, Plate-forme Charleroi-Palestine, ZIN TV, Popular Committee for Palestine, Masar Badil och andra organisationer och rörelser som utsätts för förtryck.

Låt oss vara tydliga: Oavsett vad beslutet blir i asylprövningen 16 juli kommer Mohammed Khatib och Samidoun inte att stoppa eller tysta vårt arbete för Palestinas befrielse från floden till havet, för befrielsen av alla palestinska fångar och för att bygga upp ett så brett stöd som möjligt för det palestinska folkets kamp, ledd av det väpnade motståndet, fram till befrielse och återvändo.

AGERA:

  1. Det viktigaste vi kan göra är att fortsätta och trappa upp mobiliseringar, direkta aktioner, läger och alla former av organisering för att få ett slut på folkmordet i Gaza och för Palestinas befrielse. Ta ställning mot repression i de sammanhangen och tala om detta och andra fall där du befinner dig.
  2. Skriv under kampanjen till stöd för Mohammed här!
  3. Utfärda ett solidaritetsuttalande. Organisationer som Charleroi Pour La Palestine, LABO, UPJB, Bruxelles Pantheres och ABP har redan gjort det. Gör ett eget uttalande och förtydliga att Nicole de Moor inte talar för folket.
  4. Bjud in Mohammed att tala. Oavsett om det är ett lokalt evenemang i Belgien eller någon annanstans i Europa eller ett virtuellt evenemang kan Mohammed tala om sitt fall och den bredare kampen för befrielse. Mejla oss på supportmohammed@samidoun.net för att planera ett evenemang.
  5. Tala om de palestinska fångarna och om motståndsrörelsen. Lyft fram de palestinska fångarnas fall och deras pågående kamp för frihet och befrielse. Betona det palestinska folkets och dess motstånds krav på att de palestinska fångarna ska befrias i en verklig fångutväxling. Betona det palestinska motståndets legitimitet i dina demonstrationer och aktioner.
  6. Kräv att palestinska och libanesiska motståndsorganisationer tas bort från ”terroristlistor” i Förenta staterna, Europeiska unionen, Kanada, Storbritannien och andra länder. Dessa organisationer representerar det palestinska folkets vilja och engagemang för att befria sitt land från den illegitima sionistiska ockupationen. Dessa listor används inte bara för att rättfärdiga det pågående sionistiska folkmordet och dess imperialistiska finansiering och stöd, utan också för att förfölja palestinska och internationella aktivister och organisationer.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar