Sde Teiman: Det sionistiska projektets sanna ansikte

Sedan ”Israels” ökända koncentrationsläger Sde Teiman inrättades, fyllt med tusentals civila palestinier från Gaza som den invaderande sionistiska armén rövat bort från städer, flyktingläger, skolor och sjukhus som del av sitt folkmord på det palestinska folket i Gaza, har de som släppts ut berättat om sina fasansfulla upplevelser i ockupationssoldaternas händer. Palestinska överlevande har vittnat om våldtäkt och sexuella övergrepp, svält och förvägrande av mat, människor som är handfängslade dygnet runt, tvångsamputationer av lemmar på grund av tortyr, förnekande av medicinsk vård, misshandel, ljudtortyr, ”huvning” och bindning av fångar, överfall med tränade hundar och alla andra möjliga former av övergrepp och tortyr.

Den ena palestinska överlevaren efter den andra har kommit ut offentligt om sina upplevelser. Minst 38 palestinska fångar från Gaza som hålls i Sde Teiman har martyrerats genom tortyr och medicinskförsummelse, samtidigt som förbrytelsernas fulla omfattning ännu inte är synlig på grund av den sekretess som omger tortyrlägret. Den palestinske advokaten Khaled Mahajneh, den första advokaten som talade med fångar på Sde Teiman, berättade om flera fall av våldtäkt och sexuella övergrepp, tortyr med elchocker, farliga hygienförhållanden (journalisten han besökte var ”täckt av smuts och fågelspillning”) och brutal misshandel. Till och med CNN, Washington Post och New York Times, imperialistiska medier som ivrigt har spridit sionistisk propaganda om folkmordet i Gaza, har rapporterat om Sde Teimans fasor – och faktiskt om hela det sionistiska fängelsesystemet.

Sde Teiman är ett systemiskt brott

Sde Teiman är inte en avvikelse eller ett ovanligt fall. Det är en del av det militära systemet och av fängelsets användning för att angripa palestinier som grupp. Det är arbetslägren från Nakba 1947-1948, förhörscentralerna i hela det ockuperade Palestina. Sde Teiman är naturligtvis också Guantanamo och Abu Ghraib, eftersom USA och den sionistiska regimen delar strategier för tortyr, förhör och övergrepp som i stor utsträckning riktas mot palestinska och arabiska män. Kort sagt: Sde Teiman är sionism och imperialism; det är frukten av folkmordets förövare; det är de palestinska fångarnas och hela det palestinska folkets erfarenheter under mer än 76 år, destillerade och kondenserade till ett koncentrationsläger för att tortera folkmordets offer.

Sde Teiman blev återigen globalt synlig den 29 juli, efter att nio sionistiska soldater arresterats av militärpolis för sin roll i massvåldtäkt och sexuella övergrepp på minst en palestinsk fånge som skadades så svårt att han fick läggas in på sjukhus på grund av skadorna på ändtarmen och anus. Gripandet är i sig extremt ovanligt med tanke på att sionistiska soldater i princip har fått fria händer att ägna sig åt en omfattande, systematisk kampanj av tortyr, våldtäkt och övergrepp mot det palestinska folket, en del av samma folkmordskampanj som har tagit över 40 000 palestiniers liv i Gaza, från bombningen av vattenbrunnar och reningsverk till den systematiska förstörelsen av sjukhus och hälso- och vårdssystem till bombningen av flyktingar i tält och lekande barn till de många TikTok-videor som gjorts av sionistiska soldater som skryter om sina krigsförbrytelser och visar upp dem för världen.

Från bosättarnas dagliga våld på Västbanken i det ockuperade Palestina till regimens ledande politiker som dagligen beordrar mer folkmord – fullständig straffrihet är inbyggd i systemet. De växande internationella påtryckningarna, inklusive de rättsliga påtryckningarna vid Internationella brottmålsdomstolen och Internationella domstolen – samt, enligt uppgift, nya kommande restriktioner för brittisk vapenhandel med den sionistiska regimen – har dock tvingat den sionistiska regimen att åtminstone ge sken av någon form av disciplin för de mest extrema exemplen på övergrepp. Brotten i Sde Teiman begicks inte av nio ockupationssoldater, utan av hela ockupationsregimen.

Sionister kräver rätt att våldta

Gripandet av de nio soldaterna stannade dock inte där. Militärpolisen gick in på området och grep soldaterna och förde bort dem. Det måste påpekas att denna ”räd” genomfördes med mycket större försiktighet och icke-våld än de dagliga dussintals räderna i hela det ockuperade Palestina, där ockupationssoldater varje natt spränger dörrarna till palestinska hem, stjäl barn ur deras sängar och terroriserar familjer. Det är emellertid reaktionerna på gripandena som verkligen har visat upp sionismens verklighet, om inte de senaste tio månadernas videor och foton på folkmord som direktsänds i realtid redan har befäst denna: mängder av paramilitära bosättare och fascistiska politiker som gör upplopp för att kräva rätten att våldta palestinska fångar. Dessa fascistpack tilläts driva våldsamma upplopp och invadera militärbaser, i skarp kontrast till hur ockupationsmakten öppnar skarp eld mot palestinska demonstranter.

Detta är sionismens verklighet: Hopar av fascister som skriker efter sin obegränsade rätt att våldta och misshandla palestinier, med ledamöter i Knesset som bejakar det öppet, med Likuds parlamentsledamot Hanoch Milvetsky som förklarar att ”allt är legitimt” som svar på en direkt fråga om våldtäkt med främmande föremål och med politiker efter politiker som förklarar det oacceptabelt att sionistiska soldater kan ställas inför rätta eller gripas för sina brott. Och som väntat har ockupationsmyndigheterna enligt uppgift ”erkänt misstag” – inte för att de lät våldtäkterna fortsätta, utan för att de grep våldtäktsmännen alltför synligt! Detta är den punkt som den sionistiska regimens interna kris och förfall har nått, inför världens ögon.

Upploppen till stöd för våldtäkt och avslöjandet av brotten i Sde Teiman har också kastat ett skarpt ljus på den kampanj av lögner och desinformation som riktas mot det palestinska motståndet. Frigivna ”israeliska” fångar som hållits av det palestinska motståndet och som frigivits i fångutväxlingar har, trots massiva incitament att låta bli, i stor utsträckning talat om att de behandlats väl av motståndsrörelsen. Bilderna på frigivna sionistiska fångar, jämfört med dem på frigivna palestinska fångar, talar för sig själva. Trots folkmord och svält i hela Gaza fick motståndets fångar all tillgänglig mat, medan de sionistiska styrkorna avsiktligt låter palestinska fångar svälta trots ett överflöd av resurser som stöds och finansieras av världens imperialistmakter, däribland USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Kanada och Italien.

Smutskastningskampanjen mot det palestinska motståndet

Trummandet av felaktig information och förvrängningar om Al-Aqsas flodvåg och den palestinska motståndsrörelsens militära operation 7 oktober är kanske mer ansatt än någonsin. Trots de högljudda påståendena och propagandakampanjerna från sionistiska tjänstemän, US-amerikanska tjänstemän och till och med medskyldiga internationella institutioner har inte ett enda bevis för våldtäkt och sexuella övergrepp som en del av Al-Aqsas flodvåg lagts fram. I själva verket har de obevisade och fantastiska anklagelserna till stor del kommit från sionistiska män på högerkanten, samma män som är ansvariga för falska anklagelser om ”halshuggna och brända spädbarn”. Nu gör högersionistiska män uppror mot sin egen stat för rätten att våldta, bränna och döda palestinier. Sde Teiman är inte ”hämnd” för 7 oktober – de institutionella brott som kristalliseras i Sde Teiman är en del av orsaken till att det palestinska motståndet har varit villigt att göra så enorma uppoffringar, före, under och efter 7 oktober, för att befria de palestinska fångarna – och naturligtvis för att befria Palestina, från floden till havet.

Det kan inte bli tydligare att förtalandet av det palestinska motståndet kanske är det tydligaste exemplet på att ”varje anklagelse är en bekännelse” från den sionistiska regimens sida. De palestinska motståndsstyrkorna har konsekvent och bestämt uppträtt med heder, tro och engagemang för att befria sitt land och folk, medan de sionistiska ockupationsstyrkorna har ägnat sig åt en folkmordsorgie av förintelse. Efter Sde Teiman måste verkligheten stå klar för alla.

Abu Ghraib, Guantanamo, NYPD och Sde Teiman

Naturligtvis är Sde Teimans brott också en del av den sionistiska alliansen med imperialismen. De påminner starkt om den sexualiserade tortyren och misshandeln av arabiska män i Abu Ghraib och Guantanamo, precis som tortyren i Guantanamo och Abu Ghraib påminde om decennier av tortyr av palestinska fångar, så till den grad att en stol som användes för tortyr kallades ”den palestinska stolen” av US-amerikanska förhörsledare. Denna praxis är naturligtvis inte begränsad till USA-imperialismen i arabvärlden; NYPD-polisens våldtäkt av haitisk-amerikanske Abner Louima med ett föremål 1997, som var så allvarlig att det krävdes tre operationer, belyste återigen det systematiska våld mot svarta människor som utförs av US-amerikanska poliser, inklusive sexuellt våld riktat mot svarta män och kvinnor.

Sexualiserad tortyr har naturligtvis inte varit begränsad till palestinska och arabiska män; palestinska kvinnor har utsatts för extrema sexuella övergrepp, tortyr och misshandel. Rasmea Odeh avslöjade dessa brott för världen i FN och i Sunday Times 1979; hon blev naturligtvis senare deporterad från USA för sitt mod. Algeriska kvinnor utsattes för massvåldtäkter av franska kolonisatörer, inklusive politiska fångar som fängslats för sitt motstånd mot kolonialismen. Palestinier – och sionister – dokumenterade våldtäkterna på palestinska kvinnor och flickor under Nakba 1947-48. De allegoriska hänvisningarna till ockupationsstyrkornas våldtäkt av Palestinas land, deras bosättningar och konfiskering av mark, bygger på en materiell grund av den fysiska våldtäkten av palestinska kvinnor och män.

Den sionistiska regimen utsätter inte bara palestinska fångar – i Sde Teiman och i den ”vanliga” israeliska fängelsesystemet, som leds av Itamar Ben-Gvir, en av ledarna för ”rätten att våldta” – för svår tortyr och övergrepp, den fängslar även martyrernas kroppar efter att de har dödats. Cirka 38 palestinier har bekräftats ha blivit martyrer i Sde Teiman, däribland den berömde kirurgen doktor Adnan al-Bursh, och cirka 21 i de sionistiska fängelserna. Flera av martyrernas och överlevarnas historier berättas i en ny artikel i Washington Post.

Organisera, gör motstånd och agera!

Trots alla dessa brott fortsätter den palestinska fångrörelsen att spela en ledande roll i befrielsekampen, att utveckla rörelsen och att organisera sig tillsammans och konfrontera sionisterna med sina kroppar och liv på spel varje dag. Motståndsrörelsen, som leds i Gaza, på Västbanken, i hela det ockuperade Palestina, i Libanon, i Jemen, i Irak och i hela regionen, kämpar för att försvara mänskligheten och för att få ett slut på dessa brott en gång för alla. Det kan inte finnas något tillmötesgående med den sionistiska regimen, en kriminell regim som bygger på folkmord, fördrivning och förstörelse, utan endast dess nederlag och nedmontering.

Samtidigt som vi ansluter oss till den globala upprördheten över Sde Teimans brott måste vi fördubbla våra ansträngningar att organisera oss för att få ett slut på folkmordet, för att stå vid motståndets sida, för att befria fångarna och för ett fritt Palestina, från floden till havet. Vi uppmanar alla som förfasas över upplopen för ”rätten till våldtäkt” att delta i globala aktioner som de på 3 augusti för Gaza och fångarna: genomför direkta aktioner, organisera massmöten, utbilda era samhällen och stäng ner sionismen och imperialismen.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar