Ett år av folkmord, ett år av motstånd – 2024 i retrospektiv

Året 2024 har så klart präglats av Israels senaste intensifiering av folkmord på palestinier, men det har också varit ett år av eskalerande motstånd mot ockupationen över hela världen – från det heroiska väpnade motståndet inte bara i Gaza och på Västbanken utan också i Jemen och Libanon, till massdemonstrationer och studentockupationer i den imperialistiska bestens eget hjärta. Vi i Samidoun Göteborg har försökt vara en liten del i den kampen, och vi har gjort vad vi kan under året som gått för att konsekvent hävda rätten till väpnat motstånd och ständigt lyfta solidariteten med de palestinska fångarna som en omistlig del av solidaritetsarbetet. 2025 kommer vi fortsätta att göra allt detta, vi kommer att fortsätta organisera tills den dag Palestina åter är fritt – från floden, till havet.

Vill du engagera dig för Palestina? Vill du bygga konkret solidaritet med palestinska fångar? Vill du bidra till ett år och en värld präglad av motstånd och befrielse? Tveka inte att höra av dig så ser vi vad vi kan bygga tillsammans!

Januari

Vi inledde året med två avslutande träffar av vår studiecirkel på PFLP:s klassiska text Strategi för Palestinas befrielse, vars analys trots sin ålder är ett oumbärligt verktyg för att förstå vad som just nu sker i Palestina.

Som en del av den årliga aktionsveckan för Ahmad Sa’adats och alla palestinska fångars frihet anordnade vi den 17 januari en öppen kväll på bokkaféet Syndikalistiskt Forum med information om Ahmad Sa’adats fall och brevskrivning till honom och andra palestinska fångar.

Februari

Den 21 februari höll vi igen öppet Syndikalistiskt Forums bokkafé då vi visade antikolonial film – Slaget om Alger – och höll quiz med Palestinakampstema.

Mars

Den 13 mars var vi inbjudna av organisationen PhDs in Sweden for Palestine – numera Swedish Academia for Palestine – att hålla i en teach-in om motstånd och solidaritet. Det blev en mycket bra kväll med givande diskussioner om imperialism och antiimperialism, vikten av fångkamp och strategier för solidaritet i det globala nord.

Den 14 mars lanserade vi studiecirkeln Antiimperialism för alla, som löpte under våren och utgick från ett antal olika perspektiv på antiimperialism. Stort tack till alla som deltog och bidrog till allas vår bildning!

April

Den 13 april ordnade vi tillsammans med Koloni förlag en releasefest för Torkil Lauesens bok ”I imperialismens kölvatten”, som gavs ut på svenska i år. Förutom försäljning av boken bjöds på samtal med författaren och ett intressant panelsamtal om olika reflektioner kring bokens ämnen.

Den 17 april varje år är det palestinska fångdagen. 2024 uppmärksammade vi dagen med två olika arrangemang:

Den 14 april deltog vi på en kulturkväll anordnad av Solens Port, som förutom en föreläsning från oss innehöll filmvisning om Israels fängslande av palestinska barn och brevskrivning till palestinska fångar.

Tre dagar senare, den 17 april, ordnade vi tillsammans med föreningen Irlandinformation ett arrangemang om politiska fångar från de palestinska och irländska befrielsekamperna. Båda föreningarna höll i föreläsningar, det skrevs brev till både palestinska och irländska fångar och det förekom många diskussioner om likheter och skillnader mellan de två situationerna.

Maj

Den 1 maj anslöt vi till första maj-tåget i regi av Göteborgs LS av SAC och Allt åt alla Göteborg som tågade under parollen ”Inga krig utom klasskrig!”. Vårt block, som svällde av Palestinaflaggor och banderoller på tema internationell solidaritet, leddes av parollen ”Arbetare & förtryckta i alla världens läger – riv imperialismens murar och gränser!”.

Den 9 – 12 maj var det Eurovisionfinal i Malmö, och vi deltog tillsammans med tusentals andra i demonstrationerna som sade nej till art washing av folkmordet och krävde Israels uteslutande från tävlingen.

Den 14 maj inledde Göteborgs studenter sin ockupation av universitetet för att sätta press på universitetet att bryta alla samarbeten med israeliska institutioner. Gazaplatsen kom att bli Europas längst varande tältläger innan det till slut, efter nästan 200 dagar, revs av polisen. Vi i Samidoun Göteborg stöttade studenternas kamp på olika sätt – som deltagare i lägret, som funktionärer och som inbjuden arrangör av aktiviteter i lägret.

Juni

Den 16 juni samarbetade vi återigen med våra goda kamrater i Solens Port för en kulturkväll till mine av al-Naksa, bakslaget. Det bjöds på föreläsning, utställning med bilder av Naji al-Ali och Marc Rudin, filmvisning och brevskrivning till palestinska fångar.

Den 18 juni deltog vi på klimatlägret Take Concrete Action: Pulp Fiction, där vi var inbjudna för att hålla ett programpass om den palestinska befrielsekampen och hur den kan förstås ur en vänstertradition, samt kopplingarna till de miljö- och klimatkamper som äger rum världen över.

Juli

Den 13 juli ordnade vi tillsammans med Solens Port en kulturstund till minne av den mördade skribenten och revolutionären Ghassan Kanafani, en kväll som bjöd på filmvisning, poesiuppläsningar, och annat!

Augusti

Den 24 augusti deltog vi som medarrangörer till ett arrangemang av Framåt kamrater, med syfte att protestera mot islamofobisk och rasistisk gatunärvaro och understryka att Göteborg tillhör alla – utom rasister!

September

Den 14 september var vi en del av ett panelsamtal, anordnat av den nystartade marxistiska tidsskriften Klassperspektiv, som samtalade om teorins betydelse för vänsterns politiska praktik.

Sista helgen i september innebar att det åter var dags för det återkommande fantastiska arrangemanget Radikal bokmässa, anordnat av Syndikalistiskt Forum. Liksom tidigare år deltog vi med både bokbord och en programpunkt, i år ett samtal med Mohammed Khatib om repressionen mot Palestinasolidaritet i Europa, om palestinska fångar, och om motstånd. Stort tack till Mohammed och tack alla som kom och lyssnade!

Oktober

Den 7 oktober ordnade vi tillsammans med andra organisationer en manifestation för att markera ett år sedan operation al Aqsa-flodvågens inledning och ett år av intensifierat folkmord.

Varje år anordnas i slutet av oktober en marsch i Lannemezan utanför Tolouse i Frankrike för att uppmärksamma fallet Georges Abdallah, den libanesiska kommunisten och Palestinavännen som suttit fängslad i Frankrike i 40 år – vilket gör honom till Europas längst hållna politiska fånge. Vi uppmärksammade detta genom att bjuda in till en kväll under titeln Vem är Georges Abdallah?, som innehöll filmvisning och diskussion om Abdallah och kampen för hans frigivning.

November

Den 29 november, internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket, ordnade Solens Port en kulturkväll på tema solidaritet. Vi var tillsammans med flera andra inbjudna och deltog med bokbord, brevskrivning till palestinska fångar, och en presentation av vår organisation och vårt solidaritetsarbete – hela talet vi höll kan du läsa här!

Den 30 november arrangerade Allt åt alla Göteborg ett panelsamtal under rubriken När utrikespolitik blir inrikes repression, där vi deltog och delade våra erfarenheter och vår analys av den alltmer ökande repressionen i Sverige och Europa.

December

Under november och december har vi löpande deltagit på ljusvakor, arrangerade av Solens Port tillsammans med andra organisationer, för att minnas och hedra de barn som dött i Palestina och Libanon under året som gått.