Seger för #ShutElbitDown: Israelisk vapentillverkare lämnar verksamhet i Oldham

Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network hyllar Palestine Action och alla personer som med mod tog till direkt aktion för att konfrontera Elbit i Oldham, som åstadkom denna seger och som såg till att denna israeliska vapenfabrik inte längre kommer att tillverka mördarvapen i Oldham.

Denna seger talar för den framgångsrika förmågan hos starka direkta aktioner att vålla betydande och materiella kostnader på de som profiterar på kolonisering av Palestina och på israeliska krigsbrott mot det palestinska folket. Palestine Action har svurit att fortsätta och eskalera aktionerna att stänga ner Elbit under parollen #ShutElbitDown, och denna seger kan och måste inspirera människor över hela världen till att intensifiera våra aktioner för att bojkotta Israel och sätta stopp för alla som gör affärer på att marknadsföra vapen som “prövats i fält” på palestinier.

Vi återger här en översättning av hela Palestine Actions uttalande:

Efter 18 månader av kontinuerlig direkt aktion mot Elbits fabrik Ferranti i Oldham, i området Greater Manchester, med 36 personer gripna har Elbit nu sålt Ferranti Technologies i och med att deras fortsatta drift i Oldham framstår som omöjlig. Aktivister har ockuperat, blockerat, krossat, stört och protesterat regelbundet vid fabriken och lyckades slutligen med att sätta stopp för fabrikens tillverkning av militär specialistteknologi för Israels flotta av kampdrönare.

December 2021 avslöjade anonyma källor till Palestine Action att fabriksanställda hade mottagit upplysningar om massuppsägning på grund av arbetsbrist och att lokalerna höll på at tömmas i förberedelse för att Elbit skulle lämna fabriken. Idag blev det offentliggjort att Ferranti faktiskt sålts till TT Electronics, en brittisk elektronikfirma. Denna omfattande omstrukturering – försäljningen av en filial som Elbit konsekvent uppmärksammade som en framgång och som hjälpte Elbit att ro i land mångmiljonerskontrakt med den brittiska regeringen – antyder att Elbit är under avsevärt tryck för att styra upp sin verksamhet i Storbritannien. Detta är mest sannolikt på grund av omöjligheten för dem att fortsätta vid den ofta ockuperade fabriken, ockupationernas kostnad och försöken att undvika mer dålig publicitet.

Tidigt i 2021 försökte Elbit göra fabriken i Oldham till en produktionsduglig fabrik genom att förbättra säkerheten. Elbit ökade sina utgifter enormt för dygnet-runt säkerhet och gynnades också snabba polisinryckningar för att avlägsna demonstranter. Inget av dessa åtgärder lyckades med att hålla borta aktivister och fabriken fortsatte vara ett regelbundet mål för dem.

Palestine Actions första aktion i Oldham i slutet av augusti 2020 innefattade att spreja ner fabriken blodröd färg för att symbolisera den palestinska blodspillan som möjliggörs av Elbits Ferranti Technologies. Efter detta accelererade aktionerna. Fönster krossades i en ockupation november 2020, samtidigt som en aktion som utfördes i samarbete med Extinction Rebellion North i februari 2021 orsakade över £20 000 [motsvarande ungefär 247 000 kronor] i skador. April 2021 ockuperade aktivister inte bara fabriksområdet utan lyckades ta sig in till fabriken, krossade tak, fönster och ventilation, och saboterade framtida verksamhet genom att täcka utrustning och datorer med röd färg – över £100 000 [motsvarande ungefär 1 234 000 kronor] i skador orsakades och fabriken var stängd i långt över en vecka. 5 juli tog sig tre aktivister in på fabriksområdet och ska ha orsakade £500 000 [motsvarande ungefär 6 173 000 kronor] i skador och stängde ner fabriken i flera veckor. Mer nyligen, i augusti, blockerade aktivister fabriken – genom att blocker vägar med fordon och kedja sig själva till portarna – och ockuperade själva fabriken igen. Det har utförts ett antal andra aktioner var fabriken i Oldham och fabriken har tvingats hållas stängd i betydande antal veckor sammanlagt på grund av all skada som orsakats.

Fabriksområdet har också varit mål för regelbundna manifestationer som kallats till av Oldham Peace and Justice och Manchester Palestine Action med stora folkmassor som samlats utanför fabrikerna veckovis sedan Israels massiva och brutala bombardemang av Gaza i maj. Utdragen press, genom både manifestationer och en långvarig kampanj av direkta aktioner, orsakade en omfattande utmaning för Elbit, som nu har sålt filialen och lämnat fabriken.

En talesperson för Palestine Action har meddelat:

“Försäljningen av Ferranti och nedstängningen av fabriken i Oldham är en stor seger för rörelsen. Hittills har våra aktioner underminerat och stört verksamheten – men denna nyhet rättfärdigar vår långsiktiga strategi. Direkt aktion funkar – de modiga individer som ockuperade fabriken under det gångna året kan stolt säga att drönarteknologi inte längre tillverkas i Oldham. Men det räcker inte att endast en av dessa dödsfabriker stängs ner. Vi vill se Elbit stängas ner överallt för gott och tvinga all deras verksamhet från Storbritannien – vi kommer att eskalera våra aktioner tills det sker.”

Fabriken var mål för aktioner på grund av brotten som begåtts mot civila palestinier med Elbits Ferranti-produkter. Fabriken i Oldham användes för att tillverka militär specialistteknologi och -produkter, som till exempel det beständiga spaningssystemet SkEye ombord på Elbits drönare Hermes 450 och 900. Ferranti tillverkar också ultralångdistansavbildningssystemet SpectroXR för Hermes-drönare. Hermes drönare har använts omfattande av Israel i bombningarna av Gaza, särskilt under Operation Protective Edge 2014 då över 2 200 palestinier mördades, inklusive 526 barn. Fabriken användes också till att tillverka IronVision-hjälmarna som används i stridsvagnar som Carmel – särskilt framtagna för operationer i tätbebyggda områden som i Gaza.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar