Solidaritet med Palestine Action när två aktivister fängslas i Storbritannien: Stäng ner Elbit! #ShutElbitDown

Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network står i solidaritet med våra kamrater i Palestine Action i Storbritannien som leder en kampanj för att stänga ner Elbit System, israelisk vapentillverkare som profiterar på global försäljning av vapen testade på det ockuperade och koloniserade palestinska folket. De direkta aktionerna som har organiserats av Palestine Action har dragit omfattande uppmärksamhet åt Elbits inblandning i krigsbrott; företaget har bekräftat att dessa aktioner har kostat dem tiotusentals kronor i fabriksnedstängning och rengöringskostnader.

Elbit System är Israels största privata vapentillverkare och förser den israeliska militären med över 80% av dess drönarflotta, inklusive Hermes 450 och 900 som såg utbredd användning i Israel bombardemang av Gaza 2014, då över 2000 palestinier mördades.

Palestine Action organiserar direkt aktion som en form av folkligt motstånd mot Elbit Systems krigsförbrytelser och möter hård repression från brittiska staten för att de stör de blodiga affärerna kring tillverkningen av vapen “som testats på barn och flyktingar i ockuperade Palestina”, som Palestine Action anmärker. Två gripna aktivister har vägrats borgen efter sina gripanden. Detta kommer efter räder mot flera medlemmars hem och beslagtagandet av deras personliga dokument och pass.

Palestine Action har betonat att det bästa sättet att stödja fångarna är att fortsätta arbetet med att stänga ner Elbit under parollen och hashtaggen #ShutElbitDown. Vi återpublicerar deras uttalande nedan och räcker ut vår fulla solidaritet. För mer information om Palestine Action eller för att skänka pengar till deras arbete, besök Palestine Actions hemsida.

Det finns också flertalet kommande rättegångsdatum (nedan och på Palestine Action) med möjlighet att stötta aktivister i Palestine Action som har gripits eller åtalats för sina direkta aktionsaktiviteter – vi manar alla palestinavänner att stå med dessa modiga aktivister vid deras rättegångar!


  • Sex aktivister från Palestine Action greps i tisdags bitti för att de påstås ha burit föremål som till exempel färg
  • Två har återsänts till häkte för “innehav av föremål för orsakande av brottslig skada”
  • Anmärkningsvärt är att två av de häktade aktivisterna var del av Stop HS2-kampanjen, och en av dem tillbringade flera veckor i kampanjens Euston-tunnlar

Två Palestine Action-aktivister har slängts bakom galler efter en domstol chockerande nog vägrade att bevilja dem borgen onsdag 10 mars.

De två hörde till de sex aktivister som greps tidigt på morgonen i tisdags för att de påstås ha burit på föremål som kan användas för brottslig skada. Efter att ha blivit vägrade att släppas mot borgen innan rättegång togs aktivisterna till Wolverhampton Magistrates Court (Jämförbart med svensk tingsrätt. / Översättares anmärkning).

Domstolen vägrade att bevilja två av aktivisterna borgen och häktade dem, samtidigt som två andra frigavs. Aktivisternas hem utsattes för polisräder med de hölls häktade.

Palestine Action är ett direkt aktionsnätverk bestående av grupper och individer som formades med mandatet att gripa till direkt aktion mot Elbit Systems’ lokaler i Storbritannien på gräsrotsnivå med kravet att de alla ska stänga ner och att brittiska regeringen upphör med sin medbrottsligt i Israels apartheid.

Som kommentar på beslutet att häkta de två aktivisterna sa en talesperson för Palestine Action:

“Storbritanniens regering, dess domstolar och dess polisväsende fortsätter att låta Israels största privata vapentillverkare, Elbit Systems, utveckla vapen som testats på barn och flyktingar i ockuperade Palestina. Istället väljer de att trakassera, gripa och fängsla de som utmanar och motsätter sig deras brott mot mänskligheten.

”Det är därför vår moraliska plikt att nyttja våra privilegier och ansluta oss till den växande kampen för att få ett slut på denna medbrottslighet mellan Storbritannien och Israels apartheidregim. Vi kallar på alla samvetsgranna människor att ansluta sig till vår kamp mot denna pågående, mordiska medbrottslighet, att ansluta sig till kampen att stänga ner Elbit (Shut Elbit Down) och att få ett slut på all medbrottslighet mellan Storbritannien och Israels brott mot det palestinska folket.”

De två aktivisterna kan komma att tvingas tillbringa åtminstone fyra veckor i häkte innan de potentiellt kan bli beviljade borgen vid deras nästa rättegångstillfälle nästa månad.

Det ovanliga beslutet att vägra beviljas borgen över ett ringa brottsåtal är ytterligare en eskalering i den pågående repressions- och avskräckningskampanjen mot aktivister som påstås vara kopplade till Palestine Action.

Sedan direkt aktionsnätverkets grundande augusti 2020 har aktivister rutinmässigt gripits på falska grunder, fått sina hem utsatta för räder och sina teknikprylar beslagtagna.

Medgrundaren Richard Barnard greps i februari för “utpressning”. Han och medgrundare Huda Ammori har fått sin hem våldsamt genomsökta och pass beslagtagna. Dokumenten har ännu inte återlämnats.Barnar och Ammori stoppades även november 2020 under bilaga (“schedule”) 7 till antiterrorlagarna under namnet Terrorism Act 2000 som tillåter poliser att förhöra personer utan ordinarie rättsskydd.

Palestine Action har anklagat polisen för att ha inlett ett helt oproportionerligt svar på aktivisternas pågående kampanj för att stänga ner Elbits lokaler i Storbritannien, ett företag som är skyldig för krigsbrott i Gaza och för att ha exporterat mördardrönare till förtryckande regimer världen över.

Elbit Systems är Israels största privata vapentillverkare och förser den israeliska militären med över 80% av dess drönarflotta, inklusive Hermes 450 och 900 som användes i omfattande skala i Israels bombardemang av Gaza 2014, då över 2000 palestinier mördades.

Som kommentar på polistillslagen mot Palestine Action kommenterar kampanjkoordinatorn Kevin Blowe på Network for Police Monitoring (Netpol) så här:

“Att använda antiterrorpolisbefogenheter, att föra fram oproportionerliga åtal och i grund och botten behandla Palestine Actions aktivister som om de vore någon sorts organiserat brottsligt nätverk är en avsiktligt försök att störa protester i solidaritet med det palestinska folkets lidanden.

“Implikationen att gruppen är något sorts ‘extremistiskt’ hot erbjuder ett rättfärdigande av polisens övervakning och trakasserier. Det betyder att alla som har med Palestine Action kan stämplas på detta vis – även om de inte gör något olagligt.

“Tyvärr har vi sett staten bete sig på det här viset många gånger tidigare, särskilt när bolagsintressen utmanas av civil olydnad och direkt aktion. Detta är avsett att trötta ut människor, skrämma bort allmänhetens potentiella stöd och begränsa aktivisternas förmåga att utöva sina rättigheter till förenings- och mötesfrihet.”


Tidigare idag (10 mars / Översättares anmärkning) häktades två aktivister från Palestine Action efter att ha gripits 33 timmar för ha påståtts vara utrustade för att “orsaka brottslig skada”. Sex aktivister greps totalt, varav fyra har sedermera släppts.

Kanske skulle de kasta färg på en vapenfabrik. Vad de än skulle, eller skulle inte, göra skulle de blekna i jämförelse med döden och förstörelsen som Elbit Systems, Israels största privata vapentillverkare, orsakar världen över.

Våra aktivister hölls häktade på polisstationen innan de togs till rättssalen och återfördes till häkte inför deras nästa rättegångstillfälle. Så vitt vi vet är det åtminstone en månad bort.

Den brittiska regeringen, dess rättsväsende och polis, fortsätter att stå tigandes bredvid medan Elbit utvecklar vapen som har testats på barn och flyktingar i ockuperade Palestina. Istället väljer de att trakassera, gripa och häkta de som utmanar deras brott mot mänskligheten.

Men våra modiga aktivister kommer att fortsätta agera, trots rädslan de kanske känner, eftersom de vet att konsekvenserna av att inte agera är för höga. Vi kommer inte tillåta att det palestinska folkets fortsatta förtryck möjliggörs av detta land längre. Vi kallar därför återigen på er alla, våra kamrater och sympatisörer, att gå till handling.

Vi har blivit tillfrågade om vad som är det bästa sättet att hjälpa de som är häktade i fängelse. Självklart kommer finansiellt stöd och solidariska brev uppskattas enormt, och vi kommer att dela med oss av om hur ni kan göra detta så snart vi vet. Men det kanske bästa vi alla kan göra för dem är att fortsätta deras kamp – vår kamp.

Inget höjer våra fängslade aktivisters mod mer än att höra att fler aktioner har ägt rum – och att Elbit är ännu närmare att stänga ner för gott. De som sitter häktade är i alla åldrar. Vad hindrar dig från att agera för att stänga ner Elbit? Kom med. Organisera dina egna aktioner. Anslut dig till motståndet: bit.ly/JoinResist


Rättegångstillfällen för #ShutElbitDown

26 mars 2021
Grundförhandling för 3 aktivister som blockerade portarna till Elbits filial i Shenstone, nära Lichfield. De är åtalade under fackförbundslagarna för att ha stört “laglig affärsverksamhet”.
Tid: 13:00
Plats: Stafford Magistrates’ Court, The Combined Court Centre, Victoria Square, Stafford ST16 2QQ

29 mars 2021
Grundförhandling de sex Shenstone-aktivister som ockuperade taket på Elbits filial – UAV Engines i Shenstone. De stängde framgångsrikt ner fabriken i en vecka och orsakade över £50 000 i skador på Elbits dödsdfabrik.
Tid: 9:30
Plats: Stafford Crown Court, The Combined Court Centre, Victoria Square, Stafford ST16 2QQ

31 Mars 2021
Första rättegång för sex Elbit-aktivister som åtalas för “förberedelse till brottslig skada” och “förberedelse till rån” för sina handlingar mot Elbit mellan 1 juni 2020 och 5 september 2020. Vid rättegången kommer Richard Barnard och Huda Ammori också ansöka om att återfå sina pass som olagligt togs ifrån dem utav polisen i februari.
Tid: 9:30
Plats: Highbury Corner Magistrates’ Court, 51 Holloway Rd, Highbury, London N7 8JA

9 april 2021
Tre aktivister i rättegång mot Elbit efter att ha blocker portar och täckt ingångar med blodröd färg. De åtalas för brottslig skada.
Tid: 9:30
Plats: Stafford Magistrates’ Court, The Combined Court Centre, Victoria Square, Stafford ST16 2QQ

15 april 2021
Caroline Brouard, aktivist i Palestine Action, ställs inför möjliga åtal om “utpressning” efter att ha gripits och frigivits mot borgen i januari. Hen ska då svara på borgen och få reda på om hen åtalas eller inte vid detta datum.
Tid: 10:00
Plats: Charing Cross Police Station, Agar St, Charing Cross, London WC2N 4JP

17 maj 2021
Fem aktivister som ockuperade taket på Elbits filial, UAV Engines i Shenstone, dras inför rätta av Elbit. De åtalas för “brottslig skada” för över £30 000. Deras handlingar såg till att fabriken stängde ner i åtminstone två veckor – med £450 000 i förluster för Elbit Systems som resultat.
Tid: 9:30
Plats: Stafford Crown Court, The Combined Court Centre, Victoria Square, Stafford ST16 2QQ

1 juni 2021
Richard Barnard, Palestine Actions medgrundare, ska svara på borgen efter fyra månaders tid, och står inför möjliga anklagelser om “utpressning”. Hans borgen förhindrade honom från att vistas i Manchester med omgivning, Staffordshire och staden London.
Tid: 11:00
Plats: Charing Cross Police Station, Agar St, Charing Cross, London WC2N 4JP

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar