Svar på det antipalestinska drevet mot Jamal El-Haj

I dagarna har det rapporterats att den svensk-palestinske socialdemokratiske riksdagspolitikern Jamal El-Haj i helgen deltog i Europeiska palestinska konferensen, som gick av stapeln för 20e gången i år och som samlade uppemot 20 000 deltagare på bara en kort helg. Vad rapporteringen gör klart är att det finns ett tydligt försök att tysta, kriminalisera och terrorstämpla offentligt existerande palestinier och palestinskt liv.

Drevet, som bland annat anspelar på att Jamal har träffat den europeisk-palestinske organisatören Amin Abu Rashid, att konferensen påstås bidra till splittring bland palestinier som grupp och att Jamal gick emot sitt partis avrådan, måste ses som inget annat än ett antipalestinskt drev. Det kommer i en tid då ockupationsmakten i Palestina upplever en omfattande intern kris, bland annat i en eskalerande oenighet mellan fraktioner som vanligtvis samsas i en samstämmig fientlighet mot palestinier. Det kommer i en tid av regelbundna sionistiska militärmassakrer och bosättarpogromer mot Palestinas folk i palestinska byar, städer och flyktingläger. Det kommer i en tid då det palestinska motståndet i Palestina växer sig starkare och mer kapabelt inför reaktionära motståndare som inte skyr några medel. Det kommer i en tid av växande antipalestinsk repression i hela Europa, inte minst i Tyskland där det råder en tilltagande kriminalisering och terrorstämpling av antifascister, antiimperialister och internationalister i allmänhet och palestinier och Palestinavänner i synnerhet, som bannlyses från gator och torg, grips och bötfälls och misshandlas av polisens kängor och batonger. Det kommer i en tid då den internationella imperialismen, ett system som Sverige i högsta grad är del av och rider på, är indragen i omfattande och varandra avlösande kriser världen över.

Vilka är de som nu för sin talan mot Jamal, mot Amin och mot palestinsk organisering? Det är representanter för Sveriges regering under Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson, samma regering som glatt samarbetar med en av Västasiens och kanske världens största samordnare och finansiärer av reaktionärt politiskt våld, staten Turkiet under president Erdogan, som med medel från Europa och Nordamerika ger sitt stöd till grupperingar som Gråa vargarna och Daesh. Det är representanter för Sverigedemokraterna, det svenska vitmaktvåldets politiska hemvist. Det är så kallade ”terrorismforskare” som har gjort karriärer på att smutskasta svenska muslimer och antirasister. Och det är socialdemokraterna, vars regering ledde det svenska deltagandet i Natos krig mot Libyen och godkände det svenska stödet till Saudiarabiens krig mot Jemen, Samma socialdemokrater vars enda respons på över 75 år av etnisk rensning i Palestina som pågår än i dag är tomma ord och därmed ett klartecken till att våldet får fortsätta, som nu är beredda på att offra en trogen partitjänare för att han under en helg varit synlig, öppen och offentlig svensk-palestinier och talat för palestiniers rätt till återvändo.

Drevet mot Jamal El-Haj, mot Amin Abu Rashid och Europeiska palestinska konferensen och i förlängningen mot palestinsk närvaro och organisering i Sverige är ett desperat försök att försvara stödet från svenskt näringsliv och svenska staten till den israeliska ockupationen av Palestina. Ett desperat försök att rentvå svenska makthavare från medskyldighet till reaktionärt våld mot befolkningen i Palestina, i Västasien och i hela världen, även i Sverige.

Vi i Samidoun fördömer detta drev som ett angrepp på den palestinska diasporan i Sverige, en av de största i Europa, ett angrepp på flyktingars organisering för sina rättigheter i Sverige och ett angrepp på palestiniers internationella rätt till återvändo. Vi vet att vi endast har de förtryckta och exploaterade massornas organiserade, solidariska motstånd att förlita oss på mot imperialismen, kolonialismen och fascismen, för hela Palestinas befrielse, från floden till havet.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar