Solidarity activists in Denmark deliver protest letter to Bulgarian Embassy for Omar Nayef Zayed

denmark2

On Friday, 8 April 2016, members of Internationalt Forum/the Middle East Group, delivered a letter of protest to the Bulgarian Embassy in Copenhagen, Denmark, which accused the Bulgarian authorities of sharing responsibility for the murder of PFLP activist, Omar Nayef Zayed, in the Palestinian Embassy in Sofia on 26 February 2016. He was probably killed by Israeli Mossad.

Resumé of the letter of protest:

Internationalt Forum in the letter tells the personal story of PFLP-fighter Omar Nayef Zayed and his imprisonment by Israel and later escape from the Israeli prison to Bulgaria. In December 2015 the Israeli state requested the extradition of Omar by the Bulgarian authorities, after which Omar took refuge in the Palestinian Embassy in Sofia. His lawyers asked the Bulgarian authorities to secure protection of Omar which they neglected. On February 26, Omar was found in the street in front of the Palestinian embassy, killed probably by Mossad.

Quotation from the letter:

“Internationalt Forum/the Middle East Group protests against the lack of protection of Omar Nayef Zayed. The Bulgarian authorities bear a heavy responsibility for the success of his murderers to enter the embassy and kill Omar”.

The letter of protest in Denmark is part of days of action commemorating the 40th day after Nayef Zayed’s death around the world, and includes events in Berlin, Wuppertal, Sofia and New York City, among others.

denmark1

Danish follows:
Protestbrev til Bulgariens Ambassade i Danmark

I dag Fredag den 8. april afleverede medlemmer af Internationalt Forums Mellemøstgruppe en protestskrivelse til den bulgarske ambassade i Danmark. I brevet anklager vi de bulgarske myndigheder for at være medansvarlige for mordet på PFLP-medlem Omar Nayef Zayed i den palæstinensiske ambassade i Sofia den 26. februar, sandsynligvis begået af den israelske efterretningstjeneste Mossad. Se brevets tekst herunder. Se fotos.

IFs Mellemøstgruppe

Til

Bulgariens Ambassade i Danmark

Gamlehave Alle 7, 2920 Charlottenlund

Protestbrev

Vedr-: Mordet på Omar Nayef Zayed i Palæstinas ambassade i Bulgarien

Omar Nayef Zayed, medlem af PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse), blev den 26. februar 2016 fundet på gaden foran Palæstinas ambassade i Sofia og døde kort efter. Han var blevet smidt ned på gaden fra ambassadens vindue på 4. sal, sandsynligvis af den israelske efterretningstjeneste Mossad.

Omar Nayef Zayed blev i 1986 af Israel dømt og fængslet for drab. Nogle år senere lykkedes det ham at flygte, og han bosatte sig med sin familie i Bulgarien. Men da Israel i december 2015 krævede ham udleveret af de bulgarske myndigheder, søgte han tilflugt på den palæstinensiske ambassade i hovedstaden Sofia. Trods flere opfordringer fra ambassaden nægtede de bulgarske myndigheder. der burde kende det israelske efterretningsvæsens metoder, at sørge for sikring af ambassaden hvor Omar opholdt sig.

Internationalt Forums Mellemøstgruppe protesterer imod de bulgarske myndigheders manglende sikring af Omar Nayef Zayeds liv. De bulgarske myndigheder har dermed et medansvar for at det lykkedes morderne at trænge ind i ambassaden og koldblodigt myrde Omar Nayef Zayed.

København, den 8. april 2014

www.internationaltforum.dk