14 April, Oslo: Solidarity Day for Palestine

Saturday, 14 April
2:00 pm
Jernbanetorget – march to Stortinget
Oslo, Norway
Facebook: https://www.facebook.com/events/1797418890560455/

Satuday, 14 April at 2:00 pm, we will meet at Jernbanetorget (at the large Tiger store) to march in solidarity with the Palestinian people. We will go up Karl Johan and end with speeches at Stortinget.

We demand that the Norwegian government condemn Israel’s attacks on Palestinian protesters and press Israel to lift the blockade of Gaza.

Lørdag 14. april kl. 14.00 møtes vi på Jernbanetorget (ved den store Tiger’n) for å gå i solidaritetstog til støtte for det palestinske folk. Vi vil gå opp Karl Johan og avslutte med appeller foran Stortinget.

Vi krever at den norske regjeringen fordømmer Israels angrep på de palestinske demonstrantene og presser Israel til å heve blokaden av Gazastripen!

(NB!: Palestinakomiteen arrangerer også en stor demonstrasjon foran Stortinget 15. mai kl. 17.00, med tog opp til den israelske ambassaden. Ta kontakt hvis du ønsker å bidra!)

Bakgrunnen for solidaritetstoget:

30. mars 2018 ble 30 000 fredelige demonstranter på Gazastripen møtt med skarpe skudd fra israelske snikskyttere. Minst 16 mennesker ble drept og mer enn 1400 såret da palestinere møtte opp til den Gandhi-inspirerte markeringen ”The Great Return March”. De palestinske demonstrasjonene skal vare frem til 15. mai.

15. mai er den såkalte Nakba-dagen. Det er en minnedag om at det nå er 70 år siden Israel ble opprettet gjennom kolonialisering, etnisk rensing og systematisk ødeleggelse av det palestinske samfunnet.
Palestinerne kaller historien om 1948 for “katastrofen” (al-Nakba). I folkeretten kalles det en forbrytelse mot menneskeheten, en forbrytelse som pågår fortsatt.

FN anslår at Gazastripen innen 2019 vil være ubeboelig for de 2 millioner menneskene som bor der, hvorav halvparten er barn. Årsaken til dette er Israels blokade og dens ødeleggende konsekvenser som blant annet medfører at 97% av vannet på Gazastripen er ubrukelig som drikkevann.

Palestinerne har rett til å protestere mot de forholdene okkupasjonsmakten tvinger dem til å leve under. Israel har ingen rett til å diktere hvordan eller når slik lovlig protest skal skje. Israels dødelige maktbruk bryter folkeretten. Israel må derfor stilles til ansvar for sine kriminelle handlinger.

Det arrangeres flere solidaritetstog for Palestina rundt om i Norge, blant annet av Palestinakomiteens studentgruppe i Bergen 7. april.