16 April, Aarhus: Palestinian Prisoners Day

Tuesday, 16 April
5:00 pm
Inge Lehmanns Gade
8000 Aarhus C, Denmark
Facebook: https://www.facebook.com/events/341314533156974/

HUNDREDS OF PALESTINIAN CHILDREN BEHIND ISRAELI BARS

Hundreds of Palestinian children and young people down to the age of 12 are detained each month in Israeli detention centers and prosecuted by military courts.

Palestinian children are subjected to violence, mental torture, and other hard-hitting treatment in Israeli custody. 99% all the trials end up with a prison sentence.

At any given moment, there are about 270 Palestinian teens in Israeli prisons. The most widespread reason for their arrest – throwing stones – does not tell the full story. Conversations with many of the youths, as well as with lawyers and human rights activists, including those from the B’Tselem human-rights organization, reveal a certain pattern, even as they leave many questions open: For example, why does the occupation require that arrests be violent and why is it necessary to threaten young people.

Action Aid Denmarks podcast Udposten, has an episode talking with Gerard Horton and Salwa Duaibis (Lawyers and founders of Military Court Watch). And they have been monitoring this area as well as offering legal support to the minors and their relatives.
https://soundcloud.com/user-302064665/palaestinensiske-born-bag-israelske-tremmer

HUNDREDVIS AF PALÆSTINENSISKE BØRN BAG ISRAELSKE TREMMER

Hundredvis af palæstinensiske børn og unge helt ned til 12-års alderen bliver hver måned tilbageholdt i israelske arresthuse og retsforfulgt ved militære domstole.

Palæstinensiske børn bliver udsat for vold, psykisk tortur og anden hårdhændet behandling i israelsk varetægt. 99% alle retssagerne ender med en fængselsdom.

På et hvert givet tidspunkt er der omkring 270 palæstinensiske teenagere i israelske fængsler. Den mest udbredte årsag til deres anholdelse –at de har kastet sten – fortæller ikke hele historien. Samtaler med mange af de unge, såvel som advokater og menneskerettighedsaktivister, herunder dem fra B’Tselems menneskerettighedsorganisation, afslører et vist mønster, selvom de forlader mange spørgsmål åbne: Hvorfor kræver besættelsesmagten f.eks. at anholdelserne er voldelige, og hvorfor er det nødvendigt at true de unge?

Mellemfolkeligt Samvirkes podcast Udposten har i følgende afsnit talt med Gerard Horton og Salwa Duaibis, jurister og stiftere af menneskerettighedsorganisationen Military Court Watch, som overvåger netop dette område og bl.a. yder juridisk bistand til de mindreårige og deres pårørende.
https://soundcloud.com/user-302064665/palaestinensiske-born-bag-israelske-tremmer