Försvara Jerusalem, demonstrera för återvändo och befrielse: Agera under Palestinska kampveckan 15-22 maj

Detta är en översättning av ett internationellt upprop på engelska.

Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network manar organisationer, aktivister, sociala rörelser och palestinavänner överallt att gå till handling till försvar av Jerusalem, demonstrera för palestiniers rätt till återvändo och agera för rättvisa och befrielse för hela Palestina. Vi sluter oss till ropet på en aktionsvecka för palestinsk kamp 15-22 maj 2021: Agera, protestera, demonstrera, organisera och kämpa för Palestina!

Läs uppropet från Masar Badil (Den alternativa palestinska vägen) här.

När vi närmar oss den 73:e årsdagen för Nakban, den sionistiska koloniseringen av Palestina och den våldsamma fördrivningen av palestinier, fortsätter Nakban. Detta är uppenbar överallt i Palestina, men är kanske mest uppenbart i hjärtat av Jerusalem, Palestinas huvudstad: i Sheikh Jarrah, där palestinska familjer hotas av nära förestående fördrivning från sina hem av den israeliska regimen och dess koloniala bosättare.

När vi uppmärksammar 73 år av Nakban firar vi också 73 år av motstånd. Palestinier i Jerusalem håller ståndaktigt fast vid sitt land, sina hem och sina liv trots försöken till sionistisk “etnisk rensning”. Och de visar, som den palestinska befrielserörelsen har gjort genom historien, att motstånd lönar sig.

Många aktiviteter har redan annonserats ut som del av palestiniers och palestinavänners uppmärksammanden av dessa datum: Anslut er 15 maj i Berlin, 15 maj i New York och 16 i New Jersey, 15 maj i Aten, med fler arrangemang på gång i Madrid, San Fransisco och många fler orter!

Försvara Jerusalem

Palestinska ungdomar i Jerusalem vann “slaget om checkpointsen” och tvingade därmed fram nedmonteringen av den israeliska ockupationens checkpoints som påförts Damaskusporten i Jerusalem när palestinier firade ramadan. De konfronterade rasistiska, sionistiska gatugäng som stoltserade med sina försöka att rensa Palestina från palestinier medan de rasade runt i Jerusalem och skallade “död åt araber”, hand i hand med israeliska “officiella” ockupationsstyrkors angrepp på ungdomar som höjde den palestinska flaggan. Dessa palestinska ungdomars motstånd måste inspirera oss och eskalera vår organisering att försvara Sheikh Jarrah (#SaveSheikhJarrah) och befria Palestina!

Palestinier i Jerusalem är under angrepp på flera nivåer och har försvarat sitt land, sin stad och sin identitet från rensning och kolonisering i 73 år. De konfronteras av att berövas deras identitet och deras hem – till och med deras födelseort – svår repression, landstölder, hemdemoleringar och pågående sionistisk försök att rensa staden på dess palestinska och arabiska närvaro och karaktär. I Sheikh Jarrah hotas palestinska familjer – flyktingar från Nakba 1948 – åter igen av nära förestående fördrivning från sina hem och sitt land, samtidigt som de vägrar att överlåta sina liv åt rasistisk sionistisk kolonisering.

Palestinier i Jerusalem – och i hela ockuperade Palestina och i exil – fortsätter att göra motstånd och visa att den palestinska kampen fortsätter och att organisering och motstånd är vägen till befrielse.

När Palestinska kampveckan kommer, anslut er till oss i försvaret av Jerusalem, Sheik Jarrah (#SaveSheikhJarrah), och deras väg av motstånd, ståndaktighet och solidaritet.

Frihet åt fångarna

Rut 4500 palestinska politiska fångar hålls i israeliska fängelser: Av alla kön och åldrar, lärare, studenter, arbetare och bönder, gemenskapsorganisatörer och frihetskämpar. De hålls fängslade eftersom de uttrycker det palestinska folkets motstånd och dess sanna ledarskap som har fortsatt genom 73 år av den pågående Nakban och över 100 år av kolonialism.

Varje dag sätter palestinska fångar sina kroppar och liv på spel när de står på frontlinjen i konfrontationen med fångvakterna. De utstår allvarlig tortyr under förhör, pågående medicinsk försummelse och misshandel och godtyckliga häktningar på obestämd tid utan åtal eller rättegång under administrativt förvar.

Att stå med palestinska fångar är att stå med det palestinska motståndet. Det innebär att också stå för palestinska fångars befrielse från arabiska reaktionära regimers fängelser, från Egypten till Saudiarabien, och från imperialistiska fängelser, som The Holy Land Five, Issam Hijjawi Bassalat och den arabiske kämpen och revolutionären Georges Ibrahim Abdallah som hållits fängslat i nära 37 i Frankrike.

Anslut er under Palestinska kampveckan till oss i kravet på frihet åt alla palestinska fångar och alla revolutionära fångar som kämpar för rättvisa och befrielse.

Motstånd fram till seger

Det sionistiska projektet – till fullo uppbackat av brittisk kolonialism, US-amerikansk imperialism och deras partners i Europa, Kanada och på annat håll – har försökt att kuva Palestina och den arabiska regionen i över 73 år. Trots dess vapenmakt och militära styrka har det palestinska folket fortsatt göra motstånd, revoltera, resa sig i intifada efter intifada och bygga en revolutionär rörelse för Palestinas befrielse, från floden till havet. Det sionistiska projektet är i grund och botten rasistiskt, kolonialt och måste besegras.

Palestinier har rätt att göra motstånd mot ockupation och förtryck med alla nödvändiga medel. Detta innefattar folklig organisering, gräsrotsmotstånd, massaktioner och väpnad kamp. Den så kallade “fredsprocessen” från Oslo och Madrid har ett försök att besegra det palestinska folket – ett försök som har bekämpats och blockerats av oavbruten kamp. Trots en brutal belägring av Gaza, grov repression, fängslanden och mord fortsätter palestinier att försvara sitt land, sitt folk och sin befriade framtid genom motstånd.

Palestinskt motstånd och palestinsk revolution förblir en inspiration för världens folk som söker rättvisa och befrielse överallt. Under Palestinska kampveckan försvarar och bejakar vi den palestinska motståndet till seger för Palestina.

Återvändo och befrielse

I den palestinska kampens kärna finns palestinska flyktingars – majoriteten av den palestinska befolkningens – rätt till återvändo till sina hem, sitt land och sin egendom. Trots 73 år av Nakba har palestinier i flyktinglägren och överallt i exil och diaspora hållit fast vid sina hemnycklar, sina identiteter och löftet om seger och återvändo.

Samtidigt som palestinska flyktingar förvägras rätten att återvända hem fortsätter de att utstå repression, diskriminering och övervakning i exil och diaspora – utsatta för orättvisa lagar och kriminalisering, förvägran av flyktingrättigheter och rasistiska angrepp i hela Europa. På Palestinska kampveckan kämpar vi för rätten att stanna och rätten att återvända!

Varje seger som uppnås för folkens kamper över hela världen är en seger för Palestina, och varje angrepp på de rörelser – som försöken att underblåsa en statskupp i Venezuela eller blockaden mot Kuba – är också ett angrepp på det palestinska folket. Denna kamp för återvändo och befrielse har inneburit att palestinier har varit på frontlinjerna i kampen mot imperialism i över 73 år, kämpandes sida vid sida med kamrater i Irland, Filippinerna, Turkiet, Sydafrika, Amerikas urfolk och på andra håll. Palestinska kampveckan är också en vecka av kamp mot imperialismen och dess angrepp på folk i regionen och hela världen.

Palestinska flyktingars rätt till återvändo och imperialismens nederlag är nycklar till Palestinas befrielse, från floden till havet. Överallt i Palestina – i ockuperade Palestina ’48, i Jerusalem, i Västbanken, i Gazaremsan – och i exil och diaspora, från flyktinglägren till världens metropoler – kämpar palestinier för seger och befrielse.

Anslut er till Palestinska kampveckan 15-22 maj 2021 – försvara Jerusalem, agera för återvändo och befrielse!

AGERA:

Anslut er till Palestinska kampveckan med aktioner! Här är några exempel på aktioner som kan genomföras. Dela gärna era aktioner med oss på samidoun@samidoun.net.

1. Demonstrationer, torgmöten och gatuaktioner – försvara Jerusalem, demonstrera för återvändo, protestera för befrielse!

Ordna en manifestation eller aktion för att uppmärksamma Nakbans 73:e årsdag, stödja det palestinska motståndet, försvara Jerusalem eller upprätthålla rätten till återvändo. Organisera en massdemonstration om du kan göra det där du bor, men om omständigheterna förhindrar det så finns det många viktiga sätt att komma ut på gatorna på – kika in “palestinaståndet” (“Stand Palestine”) som anordnas 30 april av Collectif Palestine Vaincra i Toulouse, Frankrike; eller informationsmötena utomhus i Frankfurt, Tyskland som anordnades av Samidoun Tyskland för Palestinska fångveckan.

Kolla också in de civila olydnadsaktionerna som organiseras mot vapentillverkaren Elbit av Palestine Action i Storbritannien för inspiration till direkta aktioner.

2.  Bojkotta Israel – inklusive israeliska dadlar och sionistiska fackförbund!

Kom med i kampanjen för att bryta Israels internationella stöd och marknader genom att bygga bojkotten av Israel och sionismens internationella isolering. Denna ramadan, samtidigt som Israel försöker tvinga bort Palestinier från Jerusalem, demolera hem och fängsla ytterligare tusental, marknadsför Israel dadlar från stulen palestinsk mark världen över. Bygg en bojkottkampanj – verka för att ditt fack, din kyrka eller ditt universitet slutar köpa HP-produkter eller anlita G4S för säkerhetstjänster; båda företagen profiterar på fängslingen av palestinier.

Fackligt aktiva kan göra en viktig handling: Bojkotta Histadrut! Det sionistiska fackförbundet är en väsentlig del av det 73 år långa angreppet på palestinier. Anslut er till palestinska fackföreningar i bojkotten av Histadrut och uteslut denna rasistiska organisation ur internationella fackliga sammanhang.

Bojkotta israeliska dadlar – sprid ordet i dina gemenskaper, gå till butiker för att informera konsumenter och märk sionismens och kolonialismens produkter med klistermärken och affischer. Kontakta oss via samidou@samidoun.net eller via WhatsApp på +32466904397 för att tipsa oss om dina lokala bojkott kampanjer.

3. Kreativa aktioner

Kreativa aktioner är ett fantastiskt sätt att uppmärksamma och sprida ordet om palestinska fångars kamp – även under fysisk distansering och säkerhetsåtgärder. Banderollen som hängdes av Samidoun Spanien i Madrid vid universitetets tunnelbanehållplats uppmärksammade palestinska studenters kamp, medan den internationella kampanjen att symboliskt döpa om gator efter Georges Abdallah firade hans födelsedag och spred kravet på hans befrielse.

Dessa aktioner kräver bara en, två eller ett fåtal personer. Du kan också helt enkelt sätta upp affischer och klistermärken i ditt kvarter. Kontakta oss på samidoun@samidoun.net eller på +32466904397 via WhatsApp om du behöver idéer eller resurser!

4. Aktiviteter och samtal online

Vi har fortfarande mycket att utbyta med varandra genom aktiviteter och samtal online som tillåter oss att med enkelhet kopplas samman över gränser och barriärer. Anordna ett samtal eller någon annan aktivitet – som ett kulturarrangemang med poesi och musik – för att uppmärksamma palestinska fångars kamp.

Tänk på att Samidoun har medlemmar och talare som kan delta i era samtal på arabiska, engelska, franska, tyska, nederländska, spanska och flera andra språk. Kontakta oss på samidoun@samidoun.net eller på WhatsApp-numret +32466904397 för att fråga om deltagare från Samidoun!

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar