I gårdagens inlägg om nästa träff i studiecirkeln Antiimperialism för alla angavs fel datum, därför publiceras här ett nytt inlägg med rätt datum, torsdag 2 maj:
Efter en djupdykning i anarkism fortsätter Samidoun Göteborgs studiecirkel Antiimperialism för alla med nästa dyk: Marxism! Texterna nedan speglar några om än långt ifrån alla sätt på vilka antiimperialism har kommit till uttryck i marxismens historia som tanke- och handlingstradition.
Torsdag 2 maj
Klockan 18
Plats utannonseras inom kort
Inför träffen rekommenderas först och främst följande text som ett historiskt exempel på antiimperialism i den marxistiska traditionen.
Till skillnad från den anarkistiska djupdykning så tipsar vi denna gången varken om ett antal längre historiska överblicksartiklar eller några stora artikelarkiv att orientera sig i själv. I stället har vi en något längre lista på texter vi tipsar om inför studiecirkeln. Precis som senast rekommenderar vi huvudsakligen att denna första text läses men uppmuntrar den som är intresserad att fritt välja, denna gång marxistiska, djupdykningar själv efter intresse och förmåga.
En lite kortare text där Lenin var en av medförfattarna ur den dåtida europeiska marxistiska rörelsen är Zimmerwaldmanifestet som var ett svar på Första världskriget:
För att sätta en marxistisk antiimperialism i ett ännu längre historiskt perspektiv tipsar vi även om om några texter av Karl Marx och Friedrich Engels själva. Först två kapitel ur grundverket Kapitalet:
- Kapitalet. Första boken. 24 kapitlet. Avsnitt 6: Industrikapitalistens uppkomst
- Kapitalet. Första boken. 24 kapitlet. Avsnitt 7: Den kapitalistiska ackumulationens historiska tendens
Och därefter tre kortare självständiga texter, varav två av Engels och ett av Marx:
- Letter from Friedrich Engels to August Bebel 28 October 1885
- Letter from Friedrich Engels to Karl Kautsky 12 September 1882
- Letter from Karl Marx to Ludwig Kugelmann In Hanover 29 November 1869
Samtida med Lenin var den tyska kommunistiska rörelsen där Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht var viktiga antiimperialistiska röster, här tipsar vi om två kortare och en längre text:
- The Main Enemy Is At Home! – Karl Liebknecht
- A Call to the Workers of the World – Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht, Klara Zetkin and Franz Mehring
- The Junius Pamphlet: Chapter 8 – Rosa Luxemburg
Den med Lenin, Luxemburg och Liebknecht ungefär samtida marxisten Antonio Gramsci kommenterade också imperialismen, och antydde en relation till Benito Mussolinis fascism:
Ho Chi Minh, känd bland annat som en av de många revolutionära ledarna för de vietnamesiska befrielsekrigen mot Japan, Frankrike och USA perioden mellan åren 1940 och 1975, deltog också i tidens marxistiska debatterna om imperialismen:
Vi tipsar också om två analyser av den framstående palestinske marxistiske revolutionären Ghassan Kanafani, lönnmördad av Israel …, en om klasskampen i det brittiska mandatet i Palestina och en om problemen med en tänkt palestinsk stat:
- The 1936-39 Revolt in Palestine – Ghassan Kanafani
- The Specter of the Palestinian State – Ghassan Kanafani
För längre läsning av historiska palestinska marxistiska perspektiv har vi följande två boktips:
Vi tipsar också om två nutida artiklar från Filippinernas kommunistiska parti som ytterliga fallexempel:
- Women Bear Half the Imperialist Sky
- Wage armed struggle against the US-Marcos regime’s fascist onslaught
Följande är en samling av tre artiklar av lika många marxistiskt anstrukna författare som diskuterar kriser, krig och revolution utifrån imperialism och antiimperialism som centrala begrepp, med bland annat Kanada som ett av fallstudierna:
Från Kanada kommer även en maoistisk tillika marxistisk analys om imperialismens förtryck och exploatering i såväl den imperialistiska kärnan som i dess periferier:
För den som är intresserad av längre läsning har vi fått in ett deltagartips för ytterligare ett perspektiv:
Slutligen tipsar vi naturligtvis om inget annat än Vladimir Lenins klassiska text om imperialismen: