Vi hyllar Karim Younes, palestinsk fånge, frigiven efter 40 år

Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network hyllar Karim Younes och hela det palestinska folket på hans frigivning i dag efter att ha hållits fängslad i 40 år, den mest långvariga palestinska fången i sträck. Younes, som suttit fängslad sedan 1983, välkomnades hem av sina medinvånare i ’Ara, en palestinsk by i det ockuperade Palestina ’48.

I ett tal omedelbart efter frigivningen bekräftade han sitt fortsatta engagemang i kampen. ”Jag hyllar vårt stora folk som har kämpat i 100 år utan att hissa den vita flaggan”, sade han, klädd i en kuffiyeh och bärande på en palestinsk flagga när han marscherade med sina nära och kära genom ’Ara. ”Jag är villig att ge ytterligare 40 år av mitt liv som en uppoffring för mitt folk, och alla fångar har styrkan och engagemanget att offra 40 och 50 år för sitt folks frihet… Budskapen från fångarna är många, men det slutliga budskapet är ett budskap om kärlek och tacksamhet till vårt stora folk på alla de platser där de är närvarande, vårt folk på Västbanken, i Gaza, i diasporan, i det ockuperade Palestina ’48, i Jerusalem… Fångarna bär på många frågor och bekymmer, och mitt hjärta är med dem som stannat kvar i fängelse, som bär deras kroppar på sina axlar och går med döden bredvid sig”.

Den israeliska ockupationsregimen försökte förneka det palestinska folket deras glädje över frigivningen av Karim Younes, som har blivit en nationell symbol för enhet genom sina årtionden av fångenskap. I stället för att släppa honom vid fängelsets portar i Hadarim eller i hans hemby släpptes han i stället vid en godtycklig busstation i gryningen, långt från sin familj och från folkmassor. Med en förbipasserande persons hjälp återförenades han dock snabbt med sin familj och hans frigivning firades. Den sionistiske inrikesministern Aryeh Deri hotade också med att dra in hans israeliska medborgarskapet för att påtvinga statslöshet på Younes och hans kusin Maher som snart ska släppas den 17 januari.

Med sina kraftfulla kommentarer och sitt starka välkomnande – liksom meddelanden om stöd från alla palestinska motståndsfraktioner och politiska partier – visade Karim Younes ändå återigen på de palestinska fångarnas ståndaktighet och ledarskap och på det palestinska folkets okuvade vilja till frihet trots 40 år bakom galler, 75 år av Nakba och 100 år av kolonialism.

Bara några dagar före sin frigivning gjorde Younes ett gripande uttalande om sin kommande frigivning: ”Jag återvänder för att tillsammans med mitt folk överallt sjunga mitt hemlands hymn, fedayeenernas hymn, återvändandets och befrielsens hymn.”

Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network gratulerar Karim Younes, hans familj och hela det palestinska folket till hans frigivning, med ett firande som bara kommer att bli fulländat med frigivningen av alla palestinska fångar. Vi ansluter oss inte bara till hans vänner och familj i Palestina, utan även till tusentals vänner, kamrater och anhängare i den palestinska diasporan, den palestinska solidaritetsrörelsen och den globala rörelsen för social rättvisa för att hylla hans fortsatta engagemang för palestinsk befrielse.

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar