Ett år av motstånd och solidaritet: 2022 i retrospektiv

2022 var ett år av intensifierad ockupation och nya vidriga angrepp på Palestina och den palestinska solidaritetsrörelsen över hela världen, men det var också ett år av ökande motstånd och gränslös solidaritet. Vi i Samidoun Göteborg vill tacka alla som organiserat tillsammans med oss, deltagit på arrangemang, och på alla möjliga sätt visat att solidariteten med Palestina är stark och att kampen för dess frihet kommer att fortsätta i Palestina, i Sverige och över hela världen enda tills dess att Palestina åter är fritt och självständigt – från floden till havet!

Januari

Vi inledde året den 6 januari med att tillsammans med våra kamrater i Palestinska Samordningsgruppen – Göteborg manifestera för att fira segern för fången Hisham Abu Hawash, som efter 141 dagars hungerstrejk tvingade den israeliska ockupationsmakten att frige honom från administrativt förvar.

Januari innehöll också traditionsenligt (liksom det gör även detta år) en aktionsvecka för Ahmad Sa’adat, generalsekreterare för PFLP och politisk fånge. Vi startade aktionsveckan genom att affischera Göteborg med information om Sa’adat och hans situation.

Foto av en upptejpad affisch med rubriken "Frihet åt Ahmad Sa'adat".

Tillsammans med Palestinska Samordningsgruppen – Göteborg samlades vi på Brunnsparken och delade ut flygblad för att uppmärksamma och protestera mot Israels etniska rensning i Sheikh Jarrah och Naqaböknen.

Vi avslutade januari genom att träffa våra kamrater i Samidoun Stockholm på en konferens och anordnade i samband med det ett torgmöte för att uppmärksamma Ahmad Sa’adats situation.

Den sista januari var också starten för vår bokcirkel på Torkil Lauesens bok Riding the Wave – Sweden’s Integration into the Imperialist World System.

Februari

Den 5 februari protesterade vi återigen mot Israels etniska rensning tillsammans med Palestinska Samordningsgruppen – Göteborg.

Den 12 februari var det den internationella aktionsdagen för bojkott av PUMA, vilket vi uppmärksammade genom flygbladsutdelning utanför en butik som säljer idrottsutrustning.

Vi deltog i Palestinska Ungdomsrörelsens kampanj för att uppmana butiker att sluta sälja israeliska dadlar.

Mars

I mars meddelades att franska staten beslutat att förbjuda våra vänner och kamrater i Collectif Palestine Vaincra, som ett direkt resultat av deras framgångsrika solidaritetsarbete. Detta uppmärksammade vi med flygbladsutdelning och en miniaktion vid franska konsulatet i Göteborg.

Den 23 mars var det Sverigepremiär av filmen KOFIA: A revolution through music, om det svensk-palestinska bandet Kofia och deras musik och motstånd. Efter filmvisningen följde ett samtal med filmskaparen Louis Brehony.

Den 30 mars varje år är jordens dag (Yom al-Ard), en dag till åminnelse av detta datum 1976 då en palestinsk generalstrejk i protest mot israelisk markstöld anfölls av israelisk militär och sex palestinier dödades och hundra skadades. 2022 anordnade vi tillsammans med Palestinska samordningsgruppen – Göteborg en demonstration för att uppmärksamma dagen.

April

Den 17 april är det Palestinska fångdagen, en internationell dag för att mobilisera för alla palestinska fångars frigivning. För att uppmärksamma dagen manifesterade vi tillsammans med Palestinska samordningsgruppen – Göteborg.

Maj

Den 1 maj demonstrerade vi tillsammans med Göteborgs LS av SAC, Allt åt alla Göteborg, SUF Göteborg under parollen ”Fred mellan folk – krig mellan klasser”. Vi tog också tillfället i akt att uppmärksamma situationen för våra franska kamrater i Collectif Palestine Vaincra.

Den 8 maj avslutade vi studiecirkeln på Riding the Wave med en minikonferens om Sverige och imperialismen. Tack till alla i panelen och alla deltagare som bidrog till att göra den mycket lyckad! Du kan lyssna på en inspelning från konferensen på vår SoundCloud och läsa en reflektion från en av konferensens deltagare här.

Den 15 maj varje år uppmärksammas Nakba (katastrofen), till åminnelse av fördrivningen av hundratusentals palestinier 1948 (med fortsättning än i dag). Tillsammans med Palestinska samordningsgruppen – Göteborg och andra medarrangörer var vi med och anordnade en demonstration till minne av dagen.

Den 28 maj 2022, efter 21 år i fängelse, frigavs den politiska fången Fusako Shigenobu. För att uppmärksamma detta och informera om hennes liv och gärning höll vi en offentlig visning av filmen Children of the Revolution.

Juni

Tillsammans med Allt åt alla Göteborg och flera andra organisationer arrangerade vi en demonstration i protest mot Sveriges stöd till den turkiska diktaturen.

Juli

Den 8 juli 1972 mördades den palestinska författaren och motståndsledaren Ghassan Kanafani av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. För att uppmärksamma 50 år sedan mordet anordnade vi den 9 juli en visning av filmen KOFIA: A Revolution through Music om det svensk-palestinska bandet Kofia, som med sin revolutionära musik i högsta grad levt och verkat i Kanafanis anda.

Den 17 juli fortsatte vi att uppmärksamma minnet av Ghassan Kanafani och anordnade tillsammans med Palestinska Samordningsgruppen – Göteborg en kulturkväll i hans minne, bland annat med en utställning av konstnären Ahmad Qaddura.

Den 26 juli lanserade vi tillsammans med Foreign Languages Press en nyutgivning av den svenska översättningen av PFLP:s klassiska text Strategi för Palestinas befrielse. Vill du läsa den? Köp den direkt från förlaget eller kontakta oss!

Augusti

I augusti attackerade Israel de belägrade Gazaremsan med bombanfall. Tillsammans med Palestinska Samordningsgruppen – Göteborg demonstrerade vi mot detta vidriga angrepp.

Den 17 augusti anordnade vi tillsammans med Palestinska samordningsgruppen – Göteborg, Al Shatat Al Falastini och Kommunistiska Partiet Göteborg ett mycket intressant samtal med den palestinska aktivisten och före detta politiska fången Raja Ghobariyah. Du kan läsa en intervju som gjordes i samband med arrangemanget i Proletären.

September

September inleddes med en releasefest för nyutgivningen av PFLP:s Strategi för Palestinas befrielse.

Den 8 september hade vi den stora äran att tillsammans med Palestinska samordningsgruppen – Göteborg anordna ett samtal med Jáldia Abubakra, aktiv i bland annat Samidoun España, Masar Badil och Alkarama, med anledning av årsdagen för det katastrofala Oslo-avtalet.

Den 17 september var det Fredsloppet, ett årligt solidaritetslopp som detta år samlade in pengar till kampanjen Nej till NATO, Union of Palestinian Women’s Committees och Svensk-Kubanska Föreningens insamling Mediciner för Kuba. Vi var med och arrangerade och var även på plats med ett bokbord.

Syndikalistiskt Forums årliga Radikal bokmässa deltog vi med bokbord och två programpunkter: en workshop med den brittiska aktionsgruppen Palestine Action och ett panelsamtal om internationell solidaritet med kamrater från Rojavakommittéerna, Irlandinformation och Nationella demokratiska fronten (Filippinerna). Du kan lyssna på en inspelning av panelsamtalet på vår SoundCloud.

Oktober

I början av oktober protesterade vi tillsammans med Palestinska Samordningsgruppen – Göteborg mot associeringsrådet EU-Israel och Israels dåvarande president Yair Lapid.

Den 8 oktober deltog vi på Syndikalistiskt Forums Organisera dig-mässa för att presentera vår organisation och vad vi sysslar med.

Senare i oktober deltog vi i ARNA:s konferens ”Beyond the End of the World: Climate Struggle, Anticapitalism and Steps Forward” där vi deltog i ett panelsamtal om dekoloniala perspektiv.

Den 26 oktober var vi ute med Palestinska samordningsgruppen – Göteborg och andra för att manifestera mot Israels aggressioner och stöda den palestinska frihetskampen.

November

Den 29 november, den internationella dagen för solidaritet med Palestinas folk, anordnade vi en manifestation på Brunnsparken i Göteborg.

December

Den 3 december anordnade vi tillsammans med Reclaim Pride GBG, Salam, Page 28 och RFSL Newcomers Malmö en konferens på temat ÄKTA SÄKERHET och med syfte att bygga allianser och praktisk solidaritet mellan organisationer från de muslimska och queera communityn.

Vid sidan av allt detta vi har gjort under 2022 arbetar vi kontinuerligt med syfte att stärka det solidariska anttimperialistiska och antifascistiska motståndet, i Göteborg, i Sverige så väl som internationellt. Vill du vara med och bidra till ett 2023 kännetecknat av solidaritet, motstånd och befrielse? Tveka inte att höra av dig till oss eller våra internationella kamrater, följ oss i våra kanaler som Facebook och Instagram och ta del av vårt material på YouTube och SoundCloud!

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar