Khalida Jarrar isolerad i över 2 veckor: Frige henne nu!

Palestinska forskaren, feministen, socialisten och tidigare parlamentarikern Khalida Jarrar hålls för närvarande i isolering i det sionistiska Neve Tirza-fängelset under extremt svåra förhållanden. Hon har hållits i isolering under sedan 13 augusti. Precis som med hennes frihetsberövande – hon sitter fängslad utan åtal eller rättegång under administrativt förvar, tillsammans med nästan 4 000 av de 9 500 palestinier som hålls fängslade av ockupationsregimen – har ockupationsmyndigheterna inte kommit med någon anledning eller ursäkt för att motivera hennes pågående isolering.

I ett meddelande från Neve Tirza, som förmedlats av hennes advokater, sade Jarrar:

”Jag dör varje dag. Cellen är som en liten sluten låda där ingen luft kommer in. Det finns bara en toalett i cellen med ett litet fönster ovanför, som förseglades sebare bara en dag efter min förflyttning. De lämnade mig inget utrymme att andas, och till och med det så kallade ”ashnav” (titthålet) på celldörren förseglades. Det finns bara en liten öppning där jag sitter för det mesta för att andas. Jag kvävs i min cell och väntar på att timmarna ska gå, i hopp om att hitta några syrepartiklar som jag kan andas och hålla mig vid liv.”

Jarrar, som lider av flera hälsoproblem, fortsatte:

”Något som förvärrar min isolerings misär är de höga temperaturerna. Jag är kort sagt inuti i en ugn på högsta värme. Jag kan inte sova på grund av den extrema värmen, och inte nog med att de har isolerat mig under dessa förhållanden, de har också avsiktligt stängt av vattnet i cellen. Även när jag ber om att få fylla en vattenflaska för att dricka, kommer den först efter minst fyra timmar. När det gäller att gå ut på fängelsegården har jag bara tillåtits en gång efter åtta dagars isolering, och de fördröjer medvetet leveransen av den dåliga måltiden i timmar.”

Khalida Jarrar hålls fängslad i en mycket liten isoleringscell, som bara är 2 x 1,5 meter, där det enda tillgängliga utrymmet upptas av en madrass. Cellen innehåller också ett pyttelitet badrum med toalett och dusch. Den är helt förseglad, utan fönster för ventilation eller frisk luft.

Addameer rapporterade för en vecka sedan:

”12 augusti 2024 stormade IPS Khalida Jarrars cell i Damon-fängelset och förde bort henne med våld. Jarrar placerades i en smutsig cell med fästingar, där hon hölls en hel dag utan att bli förhörd.

13 augusti, utan föregående meddelande eller förklaring, förflyttades hon från sin cell utan sina glasögon som hon behöver och som hade undanhållits henne. Hon informerades om att hon skulle förflyttas men fick inte veta vart. Hon satt kvar i “bosta” (transportfordonet) i fem timmar innan hon fördes till Neve Tirza-fängelset i Ramleh, som används för isolering av fångar. Jarrar informerades om att hon var förbjuden att ta emot besök av sin advokat och de vägrade att avslöja skälen till hennes isolering i Neve Tirza eller hur länge hon skulle vara kvar.”

Jarrar greps i sitt hem på morgonen 26 december 2023 som en del av sionistiska styrkors massarresteringar på Västbanken i det ockuperade Palestina under folkmordet i Gaza. Hon sattes nästan omedelbart i administrativt förvar, med förlängning 24 juni 2024.

Hon är för närvarande forskare vid Muwatin-institutet vid Birzeit-universitetet. Hon var faktiskt planerad att delta i ett panelsamtal 27 december som sammankallats av Jadaliyya om fängslande i samband med folkmord; hon greps från sitt hem bara en dag innan.

Hon är nu en av 87 palestinska kvinnliga fångar som hålls i Damonfängelset och minst 19 som hålls fängslade utan åtal eller rättegång under administrativt förvar. Bland de palestinska kvinnliga fångarna finns en gravid kvinna, martyrernas mödrar och systrar, studenter, journalister, advokater och aktivister. De är bland de minst 9 500 palestinier som hålls fängslade i sionistiska fängelser – utan att räkna de tusentals som har tillfångatagits i Gaza av de folkmordsbenägna invaderande soldaterna och vars namn och antal inte har rapporterats.

Vi uppmanar alla att följa kampanjen Dismantle Damon: Free the ReSisters! för de senaste nyheterna och uppdateringarna om de palestinska kvinnliga fångarna.

Jarrar, en historisk vänsterledare för Folkfronten för Palestinas befrielse, har fängslats vid flera tillfällen av ockupationsregimen, bland annat 2015, då hennes administrativa förvar utan åtal eller rättegång ledde till globala protester innan hon sedan förflyttades till ockupationens militärdomstolar. Hon har under hela sitt liv förespråkat politiska fångars frihet och angrepps särskilt på grund av sina uttalanden och sitt engagemang för palestinska fångars frihet.

År 2019 greps hon återigen av ockupationsregimen. Under tiden hon satt fängslad gick hennes dotter Suha tragiskt bort. Hon förvägrades rätten att se Suhas kropp och närvara vid hennes begravning innan hon släpptes fri igen 2021. Under båda sina fängelsevistelser etablerade hon oberoende utbildningsprogram för att lära de fängslade minderåriga flickorna den gymnasieutbildning de nekats samt de vuxna kvinnliga fångarna deras rättigheter enligt internationell rätt.

Hon diskuterar sin fängelsevistelse i boken Our Vision for Liberation av Ramzy Baroud och Ilan Pappe; hennes text har publicerats på Palestine Chronicle.

Samtidigt som den sionistiska regimen bedriver ett fullskaligt folkmord på det palestinska folket i Gaza har de tagit tusentals fångar och utsatt dem för fruktansvärda förhållanden. Särskilt palestinier från Gaza har brutalt och rutinmässigt torterats och misshandlats av ockupationsstyrkorna – till exempel i koncentrationslägret Sde Teiman, där extrema tortyrberättelser har rapporterats av frigivna civila palestinier om tvångsamputationer, sexuella övergrepp och våldtäkter, svält, misshandel och andra allvarliga övergrepp. Detta är både en fortsättning på attacken mot det palestinska folket och en mekanism för att blåsa upp antalet fångar i syfte att manipulera resultatet av en fångutväxling med det palestinska motståndet och hålla palestinier som Khalida Jarrar som gisslan i sionistiska fängelser.

Vi uppmanar alla organisatörer och aktivister för Palestina att lyfta kravet på alla palestinska fångars befrielse från sionistiska fängelser som en del av vår kollektiva kamp, våra massdemonstrationer och direkta aktioner för att få ett slut på det pågående sionistiska folkmordet i Gaza de senaste 11 månaderna, liksom det pågående folkmordet i Palestina de senaste 76 åren. Imperialistmakter som USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Kanada och andra som fortsätter att stödja, finansiera och beväpna den sionistiska regimen är fullvärdiga partners i folkmordet på och massfängslandet och tortyren av det palestinska folket. Medan det palestinska motståndet kämpar vid frontlinjerna för att befria de tusentals som hålls bakom sionistiska galler – och för att befria Palestina från floden till havet – kan och måste vi agera, organisera och stänga ner de folkmordiska imperialistiska system som angriper det palestinska folket i dag.

Frihet åt Khalida Jarrar och alla palestinier som sitter i sionistiska, imperialistiska och reaktionära fängelser!

INGA KOMMENTARER

Lämna en kommentar